Уникален SSD предлага функция на сървър

Olive има стандартни размери и на външен вид не се различава от останалите SSD

Olive има стандартни размери и на външен вид не се различава от останалите SSD

Полупроводников диск (SSD) на компанията Fixstars идва с уникална функция на сървър. Моделът Olive дебютира на изложението (NAB Show) в Лас Вегас.

Olive има стандартни размери и на външен вид не се различава от останалите SSD. Това е 2,5-инчово устройство с интерфейс SATA и сумарен капацитет на NAND паметите в него цели 13 терабайта.

За сървърните функции на Fixstars Olive отговаря програмируема логика FPGA, която превръща този SSD в най-компактния медия сървър в света, способен да работи дори като облачно хранилище – скоростните му показатели напълно допускат подобен вариант на приложение.

Fixstars Olive се вписва идеално в концепцията Интернет на нещата (IoT) и като устройство за създаване на онлайн кино-театри.

Към момента Fixstars разполага с прототип на Olive. Освен стандартен SSD, в 2,5-инчовия корпус е поместена системна платка с процесор ARM Cortex A9 и оперативна памет 512MB. На отделен чип е инсталирана 32-битова дистрибуция Linux.

Fixstars Olive ще се произвежда с многократно повече RAM и поддръжка на 64-битови изчисления. Засега няма информация кога този мини-сървър ще излезе на пазара и колко ще струва.

Коментар