Бивши от Google пуснаха нова търсачка




В интернет се появи нова търсеща машина, дело на бивши служители на Google. Създателите на Cuil твърдят, че имат най-големия към момента индекс, което обаче не е доказано. При търсене по дума "Google" системата показва 172 милиона резултата, докато самата Google – около два и половина милиарда.

Президент и съосновател на едноименната компания, базирана в Менло Парк,  Калифорния, е Анна Патерсон, която е бивш разработчик на Google. Длъжността изпълнителен директор заема съпругът й Том Костело, специалист в технологиите за търсене с опит в Стандфордския университет и IBM.

Третият съучредител на Cuil е Ръсел Пауър, който преди това е работил в Google и eBay.

За разлика от други търсещи системи, които подреждат резултатите в зависимост от популярността на уеб страниците, Cuil се опитва да анализира съдържанието и да даде по-адекватни отговори на търсенията.

Резултатите се представят в две или три колони с подробно описание. В дясната част на екрана Cuil извежда специален панел, чрез който потребителите могат да уточнят запитванията в една от предложените категории.

Предимство на Cuil е високата степен на конфиденциалност – информацията за търсенията не се съхранява на сървърите на компанията.

От Cuil твърдят, че тяхната система е индексирала над 120 милиарда уеб страници. Неотдавна Google съобщи, че броят на страниците в интернет е достигнал трилион.

Коментар