Ново предупреждение: GSM носи риск от рак

Ръководителят на уважаван изследователски институт по раковите заболявания в Питсбърг, Пенсилвания, публикува безпрецедентно предупреждение до своя факултет и служители: ограничете употребата на клетъчни телефони, защото това води до риск от рак.

Предупреждението на Д-р Роналд Б. Херберман, директор на Институт по рака към Питсбъргския университет, противоречи на многобройни изследвания, които не намират връзка между раковите образувания и употребата на клетъчни телефони, и тоталното отсъствие на притеснение от страна на щатската администрация по храните и лекарствата, съобщи wired.com.

Херберман базира доклада си на непубликувани данни. Той смята, че чакането да се намерят отговори от науката отнема твърде дълго време и, че хората трябва да предприемат действия веднага, особено що се отнася до децата.

Досега други големи академични изследователски институции не са отправяли подобни аларми относно употребата на клетъчни телефони. Съветът на Херберман обаче може да увеличи притесненията на много ползватели на мобилни апарати и особено на родителите.

В посланието си, което ученият е отправил към 3 000 факултета и техния персонал, той твърди, че децата трябва да използват клетъчни телефони само в случай на спешност, защото мозъците им все още се развиват.

Възрастните трябва да държат телефоните далече от главите на децата си, и да използват говорител или безжични слушалки, казва д-р Херберман. Той предупреждава, че употребата на клетъчни телефони на публични места като автобус например, трябва да се избягва, защото това излага другите на влиянието на електромагнитните полета.

Електромагнетичната радиация и въздействието й над децата е сред основните теми на конференциите на мозъчните специалисти. Изследване от 2008 г. на Университета в Юта се базира на 9 проучвания – включително някои от цитираните от Херберман – с хиляди пациенти с мозъчни тумори и заключава, че “не сме открили никакъв цялостен повишен риск от ракови образувания в мозъка сред потребителите на мобилни телефони. Потенциалният повишен риск от мозъчни тумори след многогодишна употреба на клетъчни апарати се нуждае от потвърждение от бъдещи проучвания”.

Изследвания, направени миналата година във Франция и Норвегия, заключават същото.

“Дори да има риск от употребата на тези продукти – а към този момент ние не знаем за такъв, той вероятно е твърде нисък”, заключава Щатската администрация по храните и лекарствата.

Все пак, Херберман се позовава на “растящия обем от информация, свързана с дългосрочната употреба на клетъчни телефони и възможните отрицателни ефекти върху здравето, включително рак”.

“Макар доказателствата още да са спорни, убеден съм, че има достатъчно данни, които да послужат за издаване на предпазни съвети за употреба на клетъчни телефони”, пише той в записките си.

Водещата сила зад тези бележки е Девра Лий Дейвис, директор на университетския център за изследователска онкология. Тя направила запис на изказването си от собствения си клетъчен телефон, използвайки хендс-фри говорителя, както се изисквало от съображения за защита на здравето. “Не знам дали клетъчните телефони са опасни. Не знам обаче и дали са безопасни”, казва тя в интервюто.

Обект на притеснение са все още неизвестните ефекти на над 10-годишна употреба на клетъчни апарати, като някои изследвания повдигат тревожни сигнали, казва Дейвис, бивш съветник по здравеопазване в администрацията на Клинтън.

Според нея, 20 различни групи са подкрепили съвета, даден от Питсбъргския институт по раковите заболявания, и властите в Англия, Франция и Индия вече са предупредили за ограничаване на употребата на мобифони от децата.

Херберман и Дейвис посочват масов изследователски проект, който в момента се провежда под името “Interphone”. Той включва учени от 13 нации, основно от Европа. Временните резултати вече са публикувани в журнали. Данните по проекта не са толкова притеснителни, но Херберман цитира труд, който още не е публикуван.

Инесените изследвания се фокусират върху над 5000 случая на мозъчни тумори. Националният изследователски съвет на САЩ, който не участва в проекта Interphone, отчете през януари, че проучването на мозъчните тумори е имало “пристрастност при подбора”. Съветът имал предвид, че в изследването хора с форма на рак трябвало да отговорят по колко пъти на ден се сещат, че са използвали GSM-те си. Институцията смята, че този подход не е най-точният за целите на изследването.

За момента обаче всички направени изследвания не показват връзка между ползването на мобифон и риска от рак.

Коментар