Не бързайте с покупката на GSM за детето

Отдавна в медицинските среди се обсъжда въпросът дали клетъчните телефони причиняват рак. Слабите електромагнитни полета и излъчвания, изпращани от тези устройства, са нещо, на което много хора се излагат всекидневно по множество пъти.
Една от пречките за разрешаване на въпроса е определянето на сериозността на евентуална опасност за здравето в дългосрочен план, тъй като клетъчните телефони се използват само от две десетилетия, като едва в края на 90-те тяхното потребление придоби големи мащаби. А с изместването на стационарните телефони от клетъчните, проблемът с риска за здравето от честата употреба на хендсети излиза на преден план.
По проблема вече са правени няколко проучвания, които обаче показват противоречиви резултати. Някои свидетелстват, че опасност за здравето не съществува, а други показват, че има сериозна опасност от използването на клетъчни телефони. Трети изследвания демонстрират специализирани, но и ограничени вредни странични ефекти, които в някои случаи могат да бъдат пагубни за човека.
Въпреки всичко това, настоящите ограничени доказателства, подкрепящи тезата, че клетъчните телефони причиняват рак, комбинирани с няколко непубликувани изследвания, са дали основание на световноизвестния американски онколог д-р Роналд Херберман, директор на Cancer Institute към университета в Питсбърг, да предупреди факултета и колегиума си да ограничат използването на хендсети, за да намалят опасността от заболяване от рак.
Онкологът твърди, че съществуват доказателства, според които държането на клетъчния телефон на разстояние от главата и използването на микрофон или безжична слушалка могат да спомогнат за намаляване на риска от раково заболяване при потребителите. Той съветва също така устройствата да не се използват в публичните закрити пространства, като автобус или метро, тъй като по този начин говорещият по мобилния си телефон излага на електромагнитна радиация и хората, стоящи близо до него.
Според Херберман, децата трябва да използват хендсетите си само в спешни случаи. В ранна възраст мозъкът все още е в процес на развитие и затова децата са по-уязвими от възрастните.
Въпреки че темата не е широко обсъждана или изследвана в средите на мозъчните специалисти, броят на проучванията по проблема расте. Повечето изследвания обаче заключават, че риск за здравето не съществува. Френски и норвежки изследвания, както и анализът на университета в Юта на девет проучвания от 2008 година, не откриват наличие на безспорен риск от увеличена възможност за заболяване от рак на мозъка. В анализа на Университета в Юта обаче се казва още, че влиянието на клетъчните телефони в дългосрочен план предстои да бъде изследвано в бъдеще.
Дългосрочните проучвания са неизбежни, вече дори започват да се появяват подобни изследвания. Проучване във Финландия например е установило, че за потребителите на клетъчни телефони от 10 и повече години има 40% по-голяма вероятност да получат мозъчен тумор от страната на главата, където обикновено държат телефона си по време на разговор. Последвало изследване в Швеция пък показва, че този риск е близо четири пъти по-голям.
В САЩ проблемът с рисковете от излагане на лъчения от клетъчни телефони ще става все по-сериозен, тъй като държавата е изправена пред замяната на фиксираните си телефонни линии от мобилните устройства. И макар американската Food & Drug Administration (FDA) все още да не обръща внимание на пораждащите се опасения от използването на хендсети, то д-р Херберман смята, че доказателствата са налице. Според него, потенциалната заплаха за здравето, особено що се отнася до децата, е прекалено сериозна, за да бъде възприет подхода на „изчакай и виж”.
Изявлението на Херберман отбелязва първия път, когато глава на голяма академична изследователска институция, занимаваща се със смъртоносната болест, изказва на глас своята подкрепа за идеята, че съществува връзка между употребата на клетъчни телефони и рака.
Много анализатори смятат, че активността на доктора ще окаже значително въздействие върху другите институции и върху общественото мнение в САЩ, страна, в която мобилните телефони се използват най-много.

по темата: „Не бързайте с покупката на GSM за детето”

добавете коментар...

  1. к

    Това го кажете на МТел. Поне като правят такава реклама да бяха издирили апарата с възможно най-ниския SAR.

Коментар