Фирмите загубили $29 млрд. от изтичане на данни

Компаниите по света са претърпели щети в размер на 29 милиарда долара от изтичане на данни през 2015 г., спрямо $18 млрд. за предходната година, сочи доклад на Zecurion Analytics.

Загубите от изтичане на данни през миналата година са най-големите, откакто анализаторите водят статистика. Най-силно са пострадали правителствените структури – техният дял е 17,9%.

Търговците на дребно са на второ място с дял от 13,1%, а в челната тройка по загуби от изтичане на данни попадат и банките с 12,9%.

Почти 2 пъти е нараснал делът на компрометираните финансови данни на физически лица – номера на кредитни карти, банкови сметки и друга подобна информация. На тези течове се падат 19,1% от всички инциденти.

Най-уязвими, с над 58% от инцидентите, са персоналните данни от рода на имейл и лични карти. Все по-често подобни данни попадат в ръцете на престъпници не от самите им притежатели, а в резултат на целенасочени атаки или случайно изтичане на информация.

Макар и безобидни на пръв поглед, течовете на информация от офиса костват на компаниите огромни загуби. Статистиката сочи, че над 60% от служителите носят важни фирмени данни у дома, 41% разкриват своите пароли за служебни акаунти на колеги, а 72% изхвърлят конфиденциални документи в кошчетата за боклук.

Персонални и други данни все по-често изтичат през уеб услугите – това са 21,9% от случаите. Без промяна, на ниво 14,1%, остават течовете през мобилни компютри и таблети. При преносимите носители се наблюдава ръст от 6,4% до 11,6%, докато при хартиените документи има двукратен спад.

Коментар