Мтел демонстрира 170Mbps по 4,5G мрежа

Деян Кастелиц, директор Технологии в Мтел, показва колко бърза може да бъде 4,5G мрежата на телекома

Деян Кастелиц, директор Технологии в Мтел, показва колко бърза може да бъде 4,5G мрежата на телекома

Мтел демонстрира за първи път у нас 4,5G мрежа. Скоростта на мобилния интернет достигна над 170 Мbps с наличния честотен спектър по време на експеримента, извършен от главния директор „Технологии“ Деян Кастелиц.

С подобни скорости един файл от 100 MB (около 50 снимки или популярно приложение, например) може да бъде свален за 4,8 секунди. За сравнение, в 3G мрежата това се случва за 19 секунди, а в 4G мрежата – за 6,15 секунди.

„За период от над 10 години скоростите в мобилните технологии, предлагани от Мтел, скочиха повече от стократно – от над 1 Mbps до 130 Mbps, които ще се достигат от 4G мрежата”, заяви Деян Кастелиц.

Компанията стартира своята 4G мрежа от днес, като максималната скорост, която може да бъде достигната в нея към момента, е 86 Mbps, което е двойно по-бързо от досегашната 3G мрежа. Тази скорост ще нарасне до 130 Mbps, след като компанията получи необходимите честоти от Комисията за регулиране на съобщенията, което се очаква до една-две седмици.

В 25% от мрежата телекомът ще достига дори още по-големи скорости чрез новата технология 4х4 MIMO (Multiple Input Multiple Output). Очаква се до края на годината на пазара да се появят устройства, които да могат да се възползват от нея.

Инвестициите в инфраструктурата на телекома за 2016 г. надхвърлят 200 млн. лева, като изграждането на 4G мрежата е основна част от тях. Мрежата от четвърто поколение покрива 75% от населението на България, увериха от компанията.

Коментари по темата: „Мтел демонстрира 170Mbps по 4,5G мрежа”

добавете коментар...

  1. :)

    Уффффф нещо бъгна и наспамих яко (За което се извинявам). Стрелката и цифровия индикатор винаги трябва да показват едни и същи стойности а тези от снимката показват различни стойности.

  2. :)

    178 мегабита е 22,20 мегабайта.

  3. :)

    Освен това 178 мегабита са 22,25 мегабайта …пак не става аритметиката.

  4. :)

    Нямаме познал точният резултат. Ангел, инсталирай си програмата и се опитай да накараш цифровия и аналоговия индикатор да показват различни стойности 🙂

  5. Angel

    178Mbps което е около 22,8 mb/s стрелката е в mbps циферблата в МВ, различни мерни единици са но са аналогични след преобразуване, това е отговора на задачата.

  6. Ха-ха

    Ами, директорът им сигурно е любител на фотошопа!

  7. :)

    Задачка за четвърти клас …..скороста на стрелката показва 30 мегабита, на циферблата 178. Коя скорост е правилната 🙂

Коментар