Samsung превиши очакванията на пазара

Samsung отчете ударно първо тримесечие, с по-високи от очакваните приходи и печалба

Samsung отчете ударно първо тримесечие, с по-високи от очакваните приходи и печалба

Ръст на приходите и печалбата за първото тримесечие на годината отчете корейският гигант Samsung. Резултатите превишават очакванията на анализаторите.

Приходите на компанията са нараснали с 5,7% до 43,67 млрд. долара, докато оперативната печалба бележи ръст от 12% до 5,86 млрд. долара спрямо същия период на предходната година.

Финансовите резултати на най-големия производител на мобилни телефони надвишиха не само очакванията на анализаторите, но и предварителните прогнози на самата компания, публикувани в началото на месеца.

Повишеният ръст се обяснява с успеха на смартфоните Galaxy S7 и S7 edge, подобрения баланс в асортимента с памети и увеличените продажби на 14-нм чипове и OLED панели.

В същото време подразделението за плоски течнокристални панели отчита рязък спад на приходите. Това се дължи на временното намаление на годната продукция, поради усвояване на нов технологичен процес и поевтиняването на панелите за телевизори.

Подразделението за битова електроника бележи сериозен ръст, благодарение на продажбите на телевизори от висок клас, вкл. модели 4К UHD и такива с извит екран.

Коментар