Немска АЕЦ спря заради компютърен вирус

АЕЦ Гундреминген спря временно работа, заради открит вирус в ИТ системата й

АЕЦ Гундреминген спря временно работа, заради открит вирус в ИТ системата й

Атомната електроцентрала в Гундреминген, Бавария, прекрати работа, след като бе открит вирус в нейните ИТ системи, съобщи немското издание Ди Цайт.

Атакувана е компютърната мрежа, която управлява машината за разтоварване на горивни пръти в един от секторите на ядрения реактор. Освен това в централата са открити 18 инфектирани USB флашки.

RWE – компанията-оператор на АЕЦ Гундреминген – незабавно е информирала за инцидента правителствените служби за сигурност. Според нейни представители, вирусът не представлява сериозна опасност. Но въпреки това работата на АЕЦ-а е била преустановена за няколко дни.

Атакуващите са използвали популярни зловредни програми като W32.Ramnit и Conficker. Първата от тях разчита на уязвимост в Windows, за да обезпечи отдалечен контрол върху заразените компютри.

ИТ системите на немската централа не са свързани към интернет. Това означава, че вирусът е попаднал в мрежата чрез външен носител, който очевидно е внесен в обекта от работник в АЕЦ-а.

Коментари по темата: „Немска АЕЦ спря заради компютърен вирус”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    За по-пълен контрол на служителите, разбира се 🙂

  2. Blah2

    И пентагонът насърчава служителите си да ползват Win10

  3. Anonymous

    Абсолютно несериозно и безотговорно е, за отговорни обекти да се използва Windows. Пентагонът например за военни машини и критични обекти използва Red Hat.

Коментар