Windows 7 работи на близо половината РС-та

Windows 10 напредва, но все още е много далеч от лидера Windows 7 (източник: Net Applications)

Windows 10 напредва, но все още е много далеч от лидера Windows 7 (източник: Net Applications)

Новата операционна система Windows 10 набира популярност сред персоналните компютри, но все още е много назад от лидера Windows 7, сочат данни на Net Applications.

През април делът на Windows 10 е достигнал 14,35% при десктоп платформите, което отрежда второ място на новата ОС. Начело е Windows 7 с близо половината от всички инсталации – 48,79%.

На трето място все още е легендарната Windows XP, която държи 9,66%. Очевидно огромен брой потребители все още не желаят да се разделят с остарялата ОС, въпреки, че тя не се поддържа от Microsoft.

Следващите две места заемат Windows 8.1 и Mac OS X 10.11. В частност, платформата на Apple има дял 3,96% от всички компютри. Сред останалите популярни операционни системи фигурират Linux с дял 1,56% и дори Windows 3.1, на която се падат 0,4%.

Microsoft все още предлага безплатно обновяване до Windows 10 за легалните потребители на Windows 7. Сравнително големият дял на новата ОС се обяснява именно с тази възможност.

Коментари по темата: „Windows 7 работи на близо половината РС-та”

добавете коментар...

  1. Аркан

    Най-големите “конкуренти” на Microsoft се оказват… собствените им продукти!
    Преди потребителите предпочитаха Win XP вместо последвалите го ОС, сега пък предпочитат Win 7 вместо 8/8.1/10.
    Така е, когато на пазара излиза софтуер, чиято цел е единствено печалбата на корпорацията, а не и качеството на продукта.

Коментар