Siemens и Valeo ще правят двигатели за електромобили

Джойнт венчърът на Siemens и Valеo се позиционира като водещ производител на двигатели за електромобили

Джойнт венчърът на Siemens и Valеo се позиционира като водещ производител на двигатели за електромобили

Siemens и базираният във Франция производител на части и системи за автомобилната индустрия Valeo се договориха за създаване на съвместно предприятие в областта на високоволтовите двигатели за електрически автомобили.

Двете компании ще произвеждат високоволтови компоненти и системи за цялата гама от електрически автомобили, вкл. хибриди, плъгин хибриди и напълно електрически автомобили. Siemens и Valeo ще притежават по 50% дял в съвместното предприятие и ще упражняват съвместен контрол.

„Това съвместно предприятие демонстрира способността на европейските компании да установяват индустриални сътрудничества с цел предлагане на иновативни технологии на световния пазар“, коментира Жак Ашенброих – председател и главен изпълнителен директор на Valeo.

Джойнт венчърът ще съчетае опита на Siemens в сферата на електрическите двигатели и инвертори и този на Valeo в автомобилния бизнес. „Двете компании имат солидна основа на бързоразвиващия се пазар за електрическа мобилност“, заяви Клаус Хелмрих, член на борда на директорите на Siemens AG.

Valeo ще участва в съвместното предприятие със своя бизнес за високоволтова електроника (част от Powertrain Systems Business Group), включващ 200 служители, 90 от които във Франция. Siemens, от своя страна, ще участва с E-Car Powertrain Systems Business, който наброява около 500 души.

Съвместното предприятие ще е отговорно за развитието, продажбите и производството на високоволтови електрически мотори и силови електроники над 60V, необходими за електрическите коли и лекотоварни автомобили.

Джойнт венчърът ще предлага разширена гама от продукти – хибридно задвижвани модули и решения, включващи електрически мотори, системи за удължаване на пробега, DC/DC конвертори, инвертори и зарядни устройства, както и напълно електрифицирани двигатели.

Централата на новата компания ще бъде в Ерланген, Германия, а локалните офиси – във Франция, Норвегия, Полша, Унгария и Китай. Съвместното предприятие ще работи на глобалния пазар, с фокус върху автомобилната електрификация в Европа и Китай.

Коментар