Oтговорни потребители спасиха 600 000 л. вода

1000 стари телефони са предали клиенти на веригата за мобилни технологии и услуги 2be. Резултатите от кампанията „Стар за нов” са отчетени от началото на годината, а излезлите от употреба GSM aпарати са от различни производители, уточниха от веригата.
Повечето клиентите са се възползвали от възможността да закупят нов телефонен апарат със специална отсъпка при предаването на стария си телефон. 5% от потребителите просто са върнали старите си телефони за рециклиране, без да купят нов, съобщават от търговската верига.
600 000 литра вода замърсява една-единствена GSM батерия, изхвърлена в околната среда. Това се равнява на 1/3 от вместимостта на басейн с олимпийски размери.
Върнатото от началото на годината количество телефони за рециклиране биха предотвратили замърсяването на 600 милиона литра вода или 200 хиляди олимпийски басейни.
„Инициативата ни „Стар за нов” е в хармония с разбиранията на компанията за опазване на околната среда. Скоро бяха публично огласени проучвания на водещи марки, чиито резултати показват, че потребителите не знаят, че могат да рециклират употребяваните си телефони, коментира Станислава Арнаудова, изпълнителен директор на 2be. – Искам да благодаря на всички наши клиенти, които се включват в инициативата „Стар за нов” и да призова потребителите на мобилни технологии към начин на живот, който не вреди на природата”.
Уникалната за България инициативата на 2be стартира през април 2007 г. За целта компанията сключва договор с английско дружество, на което изпраща събраните за рециклиране апарати.

по темата: „Oтговорни потребители спасиха 600 000 л. вода”

добавете коментар...

  1. LiON

    В тази статия са особено добри с математиката.
    Ако 600 000 л. = 1/3 басейн (!)
    то 600 000 000 л. = 333 басейна (а не 200 000).
    И обратното 🙂

  2. Скепсиса

    Евала на хората.Не че 1000 телефона на 6-7 милиона с джиесеми в България е много,но все от някъде се почва.

Коментар