Хромбуци раздвижат пазара на лаптопи

В периода април-май се очаква ръст от 9,7% на световния пазар за лаптопи, повлиян от хромбуците

В периода април-май се очаква ръст от 9,7% на световния пазар за лаптопи, повлиян от хромбуците

Продажбите на мобилни компютри ще се съживят през второто тримесечие, благодарение на хромбуците – устройства, които работят под управление на Chrome OS – и появата на нови модели, сочи анализ на Digitimes Research.

В периода април-май се очаква ръст от 9,7% на световния пазар за лаптопи. Влияние ще окажат нови продукти като ноутбуците на Xiaomi и високите продажби на хромбуци. Като цяло за годината обаче, лаптоп пазарът ще регистрира спад от 10%.

Според анализа, Toshiba ще продължи да съкращава доставките на потребителски ноутбуци, в резултат на което водещите пет производителя ще окупират 80% от този сегмент. Lenovo ще увеличи доставките на високопроизводителни устройства и хромбуци, а Dell ще повиши обемите с 10%, благодарение на поръчките от корпоративния сектор и хромбуците.

Acer ще отбележи най-висок ръст от доставчиците в Топ 10, за което ще способстват нови ценово-достъпни ултрабуци и геймърски модели. Същевременно Apple ще се сблъска с по-слаб интерес към 12-инчовия MacBook от второ поколение, в сравнение с неговия предшественик.

Коментар