70% по-бърз Xeon процесор дебютира до дни

70% по-бърз Xeon процесор дебютира до дни
Tulsa с честота 3,4GHz постига 320 хиляди транзакции в минута
23/08/2006
Новият сървърен процесор Tulsa Xeon на Intel излиза на пазара на 29 август, според източници от компанията, цитирани в news.com. Процесорът ще предложи 70% по-висока производителност на сървърите за бази данни, в сравнение с предшественика си Paxville MP.
Tulsa ще работи на честота 3,4GHz и ще може да се използва в съществуващи сървъри с четири или повече процесора. Това е последният чип на Intel с архитектура NetBurst, тъй като компанията вече се ориентира тотално към новата Core технология.
За разлика от предшествениците си Potomac и двуядрения Paxville MP, които излязоха миналата година от 90-нанометрово производство, новият Tulsa е направен по 65-нанометров процес. Това е позволило на Intel да събере много повече транзистори в чипа и съответно да увеличи неговата производителност и функционалност.
Едно от подобренията в Tulsa е наличието на повече кеш памет вътре в процесора. Сега той включва 16MB кеш от трето ниво, като по този показател отстъпва само на върховия Montecito Itanium, който има 24MB.
За да не увеличи прекомерно размерите на чипа, Intel е намалил кеш паметта от второ ниво от 2MB на 1MB, което обаче не се е отразило на неговата производителност, според компанията.
В теста за производителност TCP-C новият процесор на Intel е достигнал 320 хиляди транзакции за минута, което дава основание на компанията да твърди, че Tulsa e със 70% по-мощен от Potomac (115 хиляди) и Paxville (188 хиляди).

по темата: „70% по-бърз Xeon процесор дебютира до дни”

добавете коментар...

  1. editor

    da, prav ste

  2. Ivan

    po 65-nanometrova tehnologiq e, a ne po 60 !!!
    Imate gre6ka !!
    Popravete q.
    Blagodarq…lek den i priqtna rabota.

Коментар