Патентен трол иска милиарди от Apple

Apple е застрашена да плати милиарди долари на компанията VoIP-Pal, която претендира за нарушени патенти

Apple е застрашена да плати милиарди долари на компанията VoIP-Pal, която претендира за патентни нарушения

Компанията VoIP-Pal от Белвю, щата Вашингтон, считана от мнозина за патентен трол, подаде иск срещу Apple в Окръжния съд на Невада за сумата от 2,8 млрд. долара.

Ищецът твърди, че Apple нарушава няколко негови патента и настоява за компенсация, като се базира на броя продадени устройства iPhone, iPad и Mac. Сумата в съдебния иск е равна на 1,25% от печалбата, която Apple е получила в определен период от продажби на тези устройства.

Според адвокатите на VoIP-Pal, гигантът от Купертино нарушава нейни патенти в услугата за обмен на съобщения iMessage и приложениeто за видеоразговори FaceTime.

Патентите на VoIP-Pal касаят класификацията на потребителите и смяната на типа на съобщенията. Искът е бил подготвен още през февруари 2016 г., но досега VoIP-Pal не е давала гласност на случая с надеждата да се споразумее извънсъдебно с Apple. През цялото това време компанията е преговаряла с представители на ИТ гиганта за лицензиране на спорните технологии, но безуспешно.

В допълнение, VoIP-Pal е внесла аналогични искове срещу операторите Verizon и AT&T. Общо, компанията настоява за компенсация в размер на 7 млрд. долара. VoIP-Pal отхвърля твърденията, че е патентен трол – фирма, която купува патентни и след това печели от лицензни споразумения и съдебни искове срещу производителите.

Но наблюдателите на пазара определят VoIP-Pal именно като патентен трол. Компанията не се занимава с каквато и да е друга дейност, а патентите, за които обвинява Apple, Verizon и AT&T, са станали нейна собственост с поглъщането през 2013 г. на VoIP оператора Digifonica.

Коментари по темата: „Патентен трол иска милиарди от Apple”

добавете коментар...

  1. Анонимоусссс

    По голям патентен трол от епъл има ли?

  2. 2%

    Каквото правиш
    те правят.

  3. Anonymous

    Каквото почукало, такова се обадило. Microsoft и Apple бяха едни от основните двигатели за въвеждане на днешното безумно и мракобесно патентно законодателство, нека си сърбат попарата.

Коментар