Експерти: Служителите да пият повече вода

Една трета от работещите българи пият по-малко от литър вода на ден

Една трета от работещите българи пият по-малко от литър вода на ден (източник: БАУХ)

Едва 39% от работодателите в България осигуряват вода на служителите си, показват резултатите от национално проучване, проведено през април 2016 г. от Българската асоциация за управление на хора и Алфа Рисърч сред работещите в страната.

Целта на проучаването е била да установи какви социални придобивки за повишаване продуктивността на служителите си предоставят работодателите. Съгласно него, 53% от хората ползват редовни почивки в рамките на работния ден, 39% получават вода, също толкова – ваучери за облекло и храна. Под една трета ползват други социални придобивки.

Оказва се, че една трета от работещите пият по-малко от един литър вода на ден. Това количество е недостатъчно за поддържането на оптимален воден баланс в организма и може да доведе до негативни последици.

Според проучването на БАУХ, 42% от хората, които пият под литър вода по време на работа, се чувстват изморени почти всеки ден, а 34% от хората, които пият същото количество на работното място, страдат от главоболие поне веднъж седмично.

Фактите са категорични – над 80% от хората, които пият повече от един литър вода по време на работа, споделят, че имат добър жизнен тонус и високо ниво на концентрация.

Според специалистите, осигуряването на вода в офиса е един от факторите, който допринася за комфорта на служителите, спомага за добрата работна среда и повишава нивото на концентрация.

Работодателите, които предоставят на служителите си вода, се възприемат като отговорни и загрижени за здравето и тонуса на хората в организацията, независимо дали става дума за държавния или за частния сектор.

„Проучването показва еднозначно и приноса на работодателите за по-здравословна среда, защото според данните, служителите, на които е осигурена вода от работодателя, пият 22% вода повече на ден, което допринася за тяхната по-висока продуктивност”, коментира Детелина Смилкова, председател на БАУХ.

Предоставянето на достъпна вода в офиса е малка, но много ефективна стъпка за подобряване на работната среда и повишаване концентрацията на служителите, допълни тя.

Ползите от добрата хидратация са многобройни. Достатъчният прием на вода подобрява работоспособността на служителите и атмосферата в офиса, тъй като води до по-добро настроение и издържливост на физически и психически натоварвания, посочват експертите.

75% от човешкото тяло е вода: за мозъка този процент е 73%, а за кръвта – 92%.  Затова недостатъчната хидратация може да предизвика главоболие, променливо настроение, затруднено запомняне и в резултат на това – занижена продуктивност.

От друга страна, хората, които приемат достатъчно количество вода през деня, имат повишена концентрация и по-добро здраве, което води и до по-високи професионални резултати. А това е плюс както за работещите, така и за техните работодатели, заключава анализът на БАУХ.

Коментари по темата: „Експерти: Служителите да пият повече вода”

добавете коментар...

  1. =

    Служители:Експертите да свършат малко полезна работа

  2. nvn

    изключително технологична новина 🙂

Коментар