Гиганти създават изчислителен облак

Три от най-големите ИТ компании в света, Hewlett-Packard, Intel и Yahoo, се обединиха с академични организации в създаването на тестов полигон на глобален изчислителен облак (Cloud Computing Test Bed).

Концепцията за изчислителен облак става все по-актуална. Под това понятие компаниите разбират глобално разпръснати компютърни ресурси, достъпът до които се осъществява през интернет. Изчислителната мощ на тези ресурси е толкова висока, че нуждата от локални сървъри и компютри изчезва напълно – всички приложения и данни ще се съхраняват и обработват в самия облак.

Примери за “изчислителни облаци” са услугите Amazon Simple Storage Service и Elastic Compute Cloud.

Новият проект Cloud Computing Test Bed предвижда създаване на мрежа от шест центъра за обработка на данни, всеки от които включва от 1000 до 4000 процесорни ядра. Мрежата ще използва преимуществено хардуерни компоненти от Intel и НР, открита софтуерна платформа Apache Hadoop и приложения, написани на езика за паралелно програмиране Pig, от Yahoo.

Тестовият полигон ще насърчи развитието на “изчислителните облаци” и ще помогне да се решат редица важни въпроси, свързани с мащабирането и управлението на подобни системи.

Коментар