Лаптопите за бедни деца щели да имат по-добри дисплеи от тези за бизнеса

Проектът за предоставяне на евтини лаптопи на бедните деца по света навлиза в решителна фаза. В следващите два месеца в страни като Нигерия, Тайланд и други ще бъдат пуснати пробни модели, а през ноември започва производството на първия завършен 100-доларов лаптоп, наречен “BMachines”.
Шумно лансираната инициатива лаптоп за всяко дете(One Laptop Per Child OLPC) има за цел да осигури на правителствата на развиващите се страни компютри по 100 долара за целите на образованието. Първоначално обаче лаптопите ще се продават на държавите, които са в обсега на програмата, на малко по-висока цена – 135-140 долара.
Едва към 2008 година ще бъде достигна цена от 100 долара, според шефа на OLPC – Николас Негропонте. При всяко ново производство, машината за бедни ще става по-евтина.
Зад инициативата стоят MIT Media Lab и компаниите AMD, RedHat, News Corporation, Nortel и Google. Евтиният лаптоп идва с процесор на 500 MHz, 128 MB RAM, 500MB флаш памет вместо твърд диск, Linux, четири USB порта и безжична комуникация. Производител на шасито на лаптопа е тайванската компания Quanta Computer.

Лаптоп за 100 долара
Инициативата
некомерсиалната организация OLPC (One Laptop Per Child), зад която стоят MIT Media Lab, AMD, RedHat, Google, Nortel и News Corporation, иска да осигури достъп до интернет на бедните деца в развиващи се страни
Параметри на евтиния лаптоп
– 500MHz процесор, 128MB RAM, 500MB флаш памет вместо твърд диск, Linux операционна система и дисплей, който се чете дори и на слънчева светлина
Кой и кога ще се възползва от OLCP
– първите страни в списъка са Аржентина, Бразилия, Нигерия, Китай, Тайланд, Индия и Египет;
очаква се производството на първия модел евтин лаптоп да започне през ноември т.г.

Но голямата изненада е екранът. Според източници от OLCP, това ще бъде гъвкав дисплей с резолюция, по-висока от тази на 95% от комерсиалните лаптопи, и ще консумира 7 пъти по-малко. Нещо повече, потребителите на 100-доларовата машина ще могат да четат дисплея и на директна слънчева светлина. Иновационният екран ще се произвежда в заводите за LCD, без да се налагат промени в технологичния процес, и ще бъде три пъти по-евтин.

В първоначалния списък от страни, които ще могат да се възползват от инициативата, са Китай, Индия, Нигерия, Бразилия, Тайланд, Аржентина и Египет. Правителства ще купуват първите машини по 140 долара на бройка. OLPC обаче няма да печели от тази дейност, тъй като е некомерсиална организация.
Според някои информации, няколко от посочените страни вече са подписали договори за доставка на милиони лаптопи. Тези дни обаче от OLCP опровергаха подобни слухове.

по темата: „Лаптопите за бедни деца щели да имат по-добри дисплеи от тези за бизнеса”

добавете коментар...

  1. destilator

    Da wkluchat i BULGARIA , zastoto sme si bedni

Коментар