Депресия от прекомерна употреба на GSM

Прекомерното използване на мобилни телефони може да предизвика депресия и разсеяност, установи ново изследване на учени от академията Sahlgren в шведския град Гьотеборг. Нарушен сън и по-лесна уморяемост са други възможни ефекти.

Подрастващите са по-податливи на пренапрежение и умора в резултат на боравенето с GSM-а, посочва доктор Габи Бадре. Неговият екип е изследвал група от 21 здрави младежи на възраст от 14 до 21 години, с постоянно място на учене или работа.

Участниците в експеримента са били разделени на две групи. В едната младежите са говорили не повече от 5 пъти на ден и са изпращали най-много 5 текстови съобщения чрез своите мобилни телефони. Потребителите във втората група е трябвало да извършват най-малко 15 разговора и да изпращат минимум 15 текстови съобщения на ден.

Изследването установило признаци на преумора и безразличие у младежите от втората група. Те освен това имали проблеми със съня и изпитвали нужда от повече стимулиращи напитки.

Анализът на мозъчните вълни на младежите от групата на високомобилните показал картина, подобна на тази при депресия. И обратно, било установено също, че склонните към депресия по-често използват мобилни телефони.

Нещо повече, изследването разкрило случаи на зависимост от мобилните устройства, при които човек се успокоява, едва след като получи достъп до гласова и текстова връзка.

Боравенето с текстови съобщения пък е определено като по-опасно за психичното здраве на потребителите, отколкото гласовите позвънявания, тъй като разговорите се осъществяват в реално време, а при SMS-те човек е принуден да изчаква напрегнат известно време.

Коментар