Пробивите в сигурността остават скрити

Само 11% от инцидентите, свързани със сигурността, биват докладвани от компаниите, става ясно от изследване сред участниците в конференцията RSA.
В същото време за близо половината от анкетираните основна грижа е изтичането на данни за служители и клиенти, а 29% са се сблъскали с подобен проблем през миналата година.
Сигурността е въпрос в обсега на законодателството, което изисква от компаниите да докладват за онлайн инцидентите. Без отчети от засегнатите организации, ще става все по-трудно за специалистите по сигурността и законовите регулатори да предприемат мерки за намаляване на инцидентите, посочват от RSA.
Освен кражбата на данни, страхове у компаниите предизвикват зловредният код, разпространяван по имейла, уеб базираните атаки, кражбите от инсайдери и софтуерните уязвимости.
13% от анкетираните компании са претъпели през миналата година по над 20 атаки на сигурността. За близо 70% от тях зловредният код и фишингът чрез електронната поща са били най-големият проблем. Все по-чести са и опитите за пробив в компютърните системи чрез малуер в смартфоните.

Коментар