Google печели войната за Java с Oracle

Съдът в Сан Франциско се произнесе в полза на Google по делото с Oracle, в което интернет гигантът бе обвинен, че ползва незаконно Java и нейни компоненти в мобилната платформа Android.

По-рано т.г. Oracle настоя за компенсация от Google в размер на $9,3 млрд. за нанесените й щети от употребата на Java. Съдът обаче отхвърли тази претенция. Сега разработчиците могат да се успокоят и да създават мобилни приложения без лиценз от Oracle, предаде Блумбърг.

Съдебното решение в полза на Google е събитие от голяма важност за цялата софтуерна индустрия. То означава, че при създаване на отворени екосистеми компаниите не трябва да се безпокоят за това, че те могат да доведат до пагубни последствия в правен аспект.

„Днешното съдебно решение показва, че ние имаме пълно право да използваме интерфейсите за програмиране (API) на Java в операционната система Android. Това е голяма победа за цялата наша екосистема, за общността на Java разработчиците и за всички разработчици на софтуер, които ползват отворени технологии и свободни езици за програмиране, за да създават иновативни потребителски продукти”, е официалният коментар на Google във връзка със съдебната победа.

Oracle настояваше, че Google е длъжна да купи лиценз за използване на Java в Android. Но съдът постанови, че Oracle няма право да претендира за подобен лиценз и Google може напълно легално да ползва Java в рамките на закона за авторското право.

По всяка вероятност Oracle няма да се примири със съдебното решение и ще обжалва. Но според юристи, едва ли компанията ще успее да накара съда да вземе диаметрално противоположно решение по същия казус.

Коментари по темата: „Google печели войната за Java с Oracle”

добавете коментар...

  1. RAC

    Лари Елисън ДГД!

Коментар