TSMC се прицели в сървърния монопол на Intel

TSMC заяви намерението си да преодолее монопола на Intel при сървърните процесори

TSMC заяви намерението си да преодолее монопола на Intel при сървърните процесори

Разходите за изследвания и разработки (R&D) на TSMC ще достигнат тази година 2,2 млрд. долара, съобщиха от тайванският производител на чипове по-рано тази седмица на среща с инвеститори. Компанията планира да увеличи инженерния си състав от 5123 до 5690 души, а далечната цел е преодоляване на сървърния монопол на Intel.

Повишената R&D активност ще позволи на TSMC да стане лидер в практическото внедряване на най-напредналите технологии за производство на чипове, предаде агенция Nikkei. Компанията усвоява интензивно 7-нанометровия технологичен процес, като нивото на годните чипове памет SRAM с капацитет 128 мегабита вече е 30-40%, а целта е бракът да бъде сведен до 5-8%.

През първото тримесечие на 2017 г. тайванският гигант ще пристъпи към ограничени доставки на 7-нанометрови чипове. За тях вече има интерес от десетки клиенти, вкл. производители на мобилна графика, чипове за геймърски конзоли, мрежови процесори и решения за потребителска електроника. Масовото производство на 7-нм чипове ще започне в началото на 2018 г.

Според ръководството на TSMC, новият технологичен процес ще позволи на компанията да преодолее сървърния монопол на Intel. В момента американската компания държи 98-99% от пазара на платформи за сървъри и високопроизводителни изчислителни системи, но изостава от TSMC в усвояването на 10- и 7-нанометровите технологични процеси.

Тайванският производител очаква Intel да изостане с 2-3 тримесечия при 10-нанометровите решения и с цели две години при 7-нм процес. В следващите години TSMC ще получи предимство от успешното съчетаване на ARM архитектурата и най-напредналия технологичен процес. Това ще даде шанс на компанията да преодолее x86-монопола на Intel на пазара за сървъри и суперкомпютри.

Коментар