Световен протест срещу манията за сигурност

“Свобода, а не страх” и “Не искаме ДС 2.0” са ключовите лозунги на предстоящия ден на протеста срещу манията за сигурност. На 11 октомври в България и по улиците на европейските столици, в САЩ, Австралия, Южна Корея и други държави и континенти инициаторите ще изразят своето несъгласие с прекомерното следене на живота на хората в цифровия свят.

През последните няколко години в Европа и света освен социалните и икономически проблеми се появиха още шпиониране, наблюдение на гражданите и събиране на данни за техния личен живот и дейност. Човешките права постепенно се жертват в името на измислена сигурност, заяви Богомил Шопов от организацията “Електронна граница – България”, която се занимава с опазване на човешките права в цифровия свят.

В писмо до медиите Шопов посочва няколко пункта, които нарушават правата на гражданите: събиране и запазване на данни за комуникационната активност по мобилния телефон и в интернет (по силата на наредба 40 на МВР и ДАИТС); събиране на данни за всеки пътуващ човек (т.нар PNR); събиране на генетични и биометрични данни на всеки гражданин на Европа; тотално CCTV наблюдение; нарушаване на свободата на словото и на информацията и нарушаване на тайната на източника с въвеждане на отдалечено претърсване на компютрите.

Това са активни законодателни актове на ЕС, които или са влезли, или ще влязат скоро в сила. Обезпокоени от нарастващата мания за сигурност, група от активисти и организации се обединиха, за да покажат, че искат “Свобода, а не страх”, което е и мотото на самата кампания и мирен протест на 11 октомври във всички европейски столици, по едно и също време, на една и съща тема.

“Произтичащата липса на поверителност излагат на риск свободата на изповедание, свободата на словото, както и работата на лекари, помощни центрове, адвокати и журналисти”, предупреди Богомил Шопов.

“Разнообразният дневен ред на реформите в сектора на сигурността обхваща събиране на полицията, разузнавателните агенции и военните в едно цяло, като по този начин заплашва да наруши баланса на силите и правомощията. Хората, които постоянно се чувстват наблюдавани, не могат да се борят свободно за правата си и за едно справедливо общество. Ето защо масовото наблюдение заплашва същността на демократичните и отворени общества”, каза още Шопов.

Коментар