Windows се пенсионира. Идва компютърно независима ОС

Новата операционна система на Мicrosoft с кодово име Midori, която е в процес на проектиране и разработване, ще бъде коренно различна от по-старите версии. Тя ще се фокусира върху интернет и ще е свободна от зависимостите, които обвързваха Windows с компютърa.
Midori се оценява като реакция на софтуерния гигант спрямо използването на виртуализация от страна на конкурентите й. Очаква се наследникът на Windows да разреши много от проблемите на съвременните компютърни технологии. И макар за Midori да се е говорило и преди, наскоро в Software Development Times бяха публикувани допълнителни детайли за операционната система, които се основават на вътрешни за Microsoft документи, описващи технологията.
Корпорацията разработва нова ОС, тъй като е малко вероятно Windows да издържи на темпото на промяна в бъдещите технологии и на начина, по който потребителите ги използват, смятат анализатори. Windows работеше добре във времето, когато хората използваха само една-единствена машина, за да вършат всичките си задачи. Операционната система играеше ролята на притежател на общите елементи, от които уиндоуските програми се нуждаеха, за да работят.
Ако се замислим, една съвременна операционна система се зарежда върху твърдия диск, който физически се намира в компютърната машина. В този подход операционната система е много тясно свързана с хардуера. Така се създава всякакъв тип зависимост, произлизаща от събрания хардуер в компютъра на потребителя.
В наши дни, когато хората са много по-мобилни и използват най-разнообразни устройства, за да разполагат с необходимите им данни – снимки, електронна поща, аудио файлове или таблици, Windows ще бъде измъчван от новите начини на работа. Още повече, когато хората работят или играят на своите устройства, те правят това, използвайки комбинация от данни и процеси, които се намират при тях или на други онлайн места.
Много специалисти и анализатори виждат в Midori амбициозен опит от страна на Microsoft да настигне развитието на виртуализацията, която вече се е настанила трайно в компютърната индустрия. Тя тръгна от центровете за данни на компаниите, които трябва да управляват процесите си посредством голям брой сървъри.
Натоварването на една сървърна машина с много и различни приложения, като пощенски клиент или база от данни, породи проблеми – машините трябва постоянно да се поддържат, ъпдейтват, а често се налага да се прилагат и пачове за сигурност. Но създавайки виртуални сървъри в една физическа кутия, компаниите успяват да намалят значително броя на сървърите, които управляват, като в същото време получават повече производителностт.
Друго предимство на виртуализацията е, че ако един виртуален сървър се срине, то виртуализираното приложение може лесно да бъде преместено на друга машина. Освен това наред с намалените разходи за физическа поддръжка, организациите спестяват от закупуването на още сървърни лицензи за машините, които добавят в своя дейта център при нарастване на обслужваните бизнес приложения.
Абсолютно същите ползи могат да се получат и от персоналните компютри. През годините някои приложения в екосистемата на Microsoft отнесоха критики, че са написани проблемно и че не могат да работят с останалите програми. Ако обаче тази система стане виртуализирана, то това веднага предоставя няколко начина за решаване на подобни проблеми. Не малко компании още използват доста стари приложения, които настоящите операционни системи не поддържат. Поставяйки обаче виртуална машина в PC, по-старите програми могат да продължат да работят.
Една виртуална машина, както и самото име подсказва, представлява софтуерно копие на напълно завършен компютър с операционна система и свързаните с нея програми. В областта на настолните компютри се наблюдава тенденция хората да ценят все по-високо възможността да извадят десктопа от реалния му физически хардуер. Някои новопоявили се виртуални машини наподобяват уиндоуски PC-та. Но много от изникващите в момента виртуални системи са настроени за работа в определена индустрия или сектор.
В подобни виртуални машини ядрото на операционната система може да бъде малко и лесно да се пренася на други устройства. Смята се, че именно това е идеята, която стои зад Midori – създаване на лека операционна система, която лесно да работи с много различни приложения. В момента лицензионната политика на Microsoft не позволява Windows да играе ролята на виртуална машина или клиент в този смисъл.
От Gartner коментират, че проектът Midori е важна стъпка за софтуерния гигант, тъй като с миграцията на все повече приложения в интернет стойността на Windows ще намалее чувствително. Анализаторите споделят още, че най-големият проблем, с който Microsoft ще се сблъска с пенсионирането на Windows, ще бъде как да преобразува успешно своя бизнес.
Около 80% от приходите от Windows идват с продажбата на нови компютри. Това са много пари, за които гигантът си е свършил работата предварително и няма нужда да прави нещо специално, за да ги получи. Но ако Windows става все по-малко важен с времето, защото расте независимостта на приложенията от операционната система, то тогава откъде Microsoft ще прави основно пари?

по темата: „Windows се пенсионира. Идва компютърно независима ОС”

добавете коментар...

  1. Спенсър

    Заплахите за Майкрософт идват от много посоки. Най-страшната не е линукс, а интернет. Неслучайно Майкрософт така неистово желае да закупи Яху. Разбра Бил Гейтс, че изпусна влака. И макар и да се пенсионира, голямата му болка и амбиция ще си остане интернет бизнеса. Ще се опитат да направят всичко възможно, дори с риска да фалират, но да станат номер едно там. Отстрани изглежда невъзможно, нали?

  2. Eвок Севок

    Преди един месец се занимавахме с пенсионирането на Бил Гея, сега се занимаваме с пенсионирането на Уиндоус, а следващия месец ще се занимаваме с пенсионирането на Майкрософт…
    …………………………………..
    Някои хора остаряват като катедрали, други като маймуни-Midori.

Коментар