Петкратен ръст на криптиращите вируси

През последната година потребителите на персонални компютри се сблъскват пет пъти по-често със зловредни програми-шифратори, твърди проучване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, което обхваща периода от април 2014 г. до март 2016 г.

Подобни програми криптират данните и искат откуп, за да възстановят достъпа до файловете, които са станали неизползваеми за потребителите. В рамките на една година броят на потребителите, при които защитните решения на Лаборатория Касперски са блокирали програми-шифратори, се е увеличил 5,5 пъти.

За стремителния ръст на заплахата говори още един факт – сред всички потребители, които се сблъскват с вируси-изнудвачи, делът на атакуваните от шифратори се е увеличил с 25% и към март 2016 г. възлиза на 31,6%.

Общият брой потребители, на компютрите на които са проникнали програми-изнудвачи, е нараснал с 17,7% за една година и превишава 2,3 милиона. При това делът на пострадалите от подобни вируси корпоративни потребители бележи двукратен ръст и достига 13%.

На първо място по зарази с вируси-изнудвачи, независимо какви типове, е Индия. В предишния отчетен период азиатската страна заемаше пето място, което свидетелства за бързото проникване на компютрите и съответно на вирусите там.

Главният проблем с програмите-изнудвачи като цяло и в частност с шифраторите  е това, че пострадалите често нямат начин да възстановят достъпа до данните си освен да платят откуп на престъпниците. А това стимулира още повече атакуващите и води до увеличаване на броя на вирусите-изнудвачи.

Потребителите следва да се защитават с по-разумни способи, например регулярно да създават резервни копия на своите файлове, да използват надеждни решения за сигурност и да бъдат бдителни при получаване на информация от непроверени източници и подозрителни лица, съветват експертите.

Коментари по темата: „Петкратен ръст на криптиращите вируси”

добавете коментар...

  1. мислещ потребител

    Полезно много хора видяха, че от това се правят реални пари и бизнеса е на печалба.

    Така че нищо чудно все повече хора да ползват крипто вируси и да си събират абонаменти.

    Много полезно и печелившо.

  2. до Киро

    “…има програми, които блокират тотално криптирането…”
    а бе като си решил да се изходиш по въпроса, напиши една-две програми, че да си полезен с нещо. много сме велики иначе

  3. Киро

    Ами, правете си резервни копия и после ги пращайте по дяволите. Освен това има програми, които блокират тотално криптирането и могат да ви предпазят от такива малоумни вируси! В никакъв случай не плащайте на престъпниците, щото няма гаранция, че ще ви възстановят данните. Успех!

  4. ь

    към март 2916 г.

Коментар