Петкратен ръст на криптиращите вируси

Все повече потребители стават жертви на криптиращи програми, които искат откуп, за възстановят достъпа до файловете

Все повече потребители стават жертви на криптиращи програми, които искат откуп, за възстановят достъпа до файловете

През последната година потребителите на персонални компютри се сблъскват пет пъти по-често със зловредни програми-шифратори, твърди проучване на компанията за сигурност Лаборатория Касперски, което обхваща периода от април 2014 г. до март 2016 г.

Подобни програми криптират данните и искат откуп, за да възстановят достъпа до файловете, които са станали неизползваеми за потребителите. В рамките на една година броят на потребителите, при които защитните решения на Лаборатория Касперски са блокирали програми-шифратори, се е увеличил 5,5 пъти.

За стремителния ръст на заплахата говори още един факт – сред всички потребители, които се сблъскват с вируси-изнудвачи, делът на атакуваните от шифратори се е увеличил с 25% и към март 2016 г. възлиза на 31,6%.

Общият брой потребители, на компютрите на които са проникнали програми-изнудвачи, е нараснал с 17,7% за една година и превишава 2,3 милиона. При това делът на пострадалите от подобни вируси корпоративни потребители бележи двукратен ръст и достига 13%.

На първо място по зарази с вируси-изнудвачи, независимо какви типове, е Индия. В предишния отчетен период азиатската страна заемаше пето място, което свидетелства за бързото проникване на компютрите и съответно на вирусите там.

Главният проблем с програмите-изнудвачи като цяло и в частност с шифраторите  е това, че пострадалите често нямат начин да възстановят достъпа до данните си освен да платят откуп на престъпниците. А това стимулира още повече атакуващите и води до увеличаване на броя на вирусите-изнудвачи.

Потребителите следва да се защитават с по-разумни способи, например регулярно да създават резервни копия на своите файлове, да използват надеждни решения за сигурност и да бъдат бдителни при получаване на информация от непроверени източници и подозрителни лица, съветват експертите.

Коментари по темата: „Петкратен ръст на криптиращите вируси”

добавете коментар...

 1. мислещ потребител

  Полезно много хора видяха, че от това се правят реални пари и бизнеса е на печалба.

  Така че нищо чудно все повече хора да ползват крипто вируси и да си събират абонаменти.

  Много полезно и печелившо.

 2. до Киро

  “…има програми, които блокират тотално криптирането…”
  а бе като си решил да се изходиш по въпроса, напиши една-две програми, че да си полезен с нещо. много сме велики иначе

 3. Киро

  Ами, правете си резервни копия и после ги пращайте по дяволите. Освен това има програми, които блокират тотално криптирането и могат да ви предпазят от такива малоумни вируси! В никакъв случай не плащайте на престъпниците, щото няма гаранция, че ще ви възстановят данните. Успех!

 4. ь

  към март 2916 г.

Коментар