Еврокомисари активно водят свои блогове

Както членовете на правителствата навсякъде по света, така и еврокомисарите понякога са обвинявани, че са безлични бюрократи. Но техните блогове – сега те са шест, показват нещо различно. Блоговете не само дават директен достъп до комисарите, но и разкриват една по-лична страна на най-високопоставените служители на ЕС, пише на сайта на Европейската комисия.
Последното нещо, което споделя комисарят по комуникациите Валстрьом , е в памет на полския антикомунистически дисидент Бронислав Геремек, починал при автомобилна катастрофа през юли. Тя очертава контраста с бившия босненски сръбски президент Радован Караджич, арестуван наскоро като заподозрян във военни престъпления.
„Тези двама мъже изиграха огромна роля за промяната на страните, в които живееха, и действията им засегнаха живота на милиони хора. Но това стана по коренно различни начини”.  
По-рано през юли Валстрьом приветства новината за спасяването на Бетанкур след повече от шест години заложничество. „Трябва да призная, че в очите ми имаше сълзи, когато гледах сина и сестрата на г-жа Бетанкур на тяхната пресконференция миналата вечер“, заяви тя.
Комисарят по наука и изследвания Поточник наскоро посети бившата си гимназия в Словения, за да говори за своята работа в Брюксел.
„Завръщането в моята гимназия със сигурност върна много спомени“, пише той. „Когато бях ученик, никога не съм мислил за политика, Европейски съюз и подобни неща. Повече мислех за момичета и спорт – или обратното”, споделя Поточник.
Комисарят по трудова заетост Шпидла пък говори за усилията за подобряване на условията за професионалните футболисти от по-долните дивизии – съвсем актуална тема след европейското първенство през юни. Но той не позволява сериозността на темата да скрие любовта му към спорта.
„Най-добрите европейски футболисти ни удивиха отново с фантастична игра и смайващи голове“, казва Шпидла. „Трудно е да не завиждаш поне малко на тези момчета“.

Коментар