Милиони посещават сайт за отворен код на Microsoft

Въпреки че Microsoft и отворен код се смятат за диаметрално противоположни в света на софтуера, гигантът от Редмънд непрекъснато заличава границите, свързани с наложения от самия него бизнес модел за интелектуална собственост.

Уеб сайтът CodePlex за хостинг на проекти с отворен код привлича по над 1 милион уникални посетители на месец, според корпоративния вицепрезидент на поделението за разработки на компанията. И това, при положение, че порталът на Microsoft е само на две години.

За това време той се разви стабилно и в момента може да се похвали с над 5 000 проекта. От тях само 350 са разработени от Microsoft, а останалите се споделят от членове на обществото за отворен код.

Порталът предоставя на разработчиците възможност да си сътрудничат при създаване на различни проекти, като използват средствата, които са им най-добре познати.

CodePlex e изграден върху технологията Team Foundation Server. Седем такива сървъра обслужват повече от 5 600 проекта и се ползват от 12 000 разработчика на софтуер с отворен код. Те могат да използват безплатно Visual Studio Team Explorer клиент, както и друг софтуер като TortoiseSVN и TeamPrise, което им дава гъвкавост и достъп до различни платформи.

Коментар