Виртуално банкиране за най-бедните

Един милиард бедни хора ще получат банкиране благодарение на всемогъщия GSM сигнал. Grameen Solutions, филиал на Grameen – банката на “банкера на бедните” Мухамад Юнус, работи по задачата с Оbopay, калифорнийска компания за мобилни разплащания.

Мухамад Юнус e икономист и банкер от Бангладеш, известен с отпускането на микрокредити за финансово най-слабите слоеве на обществото. Освен множество национални и международни признания, преди две години той получи Нобелова награда за мир заради усилията си да създаде икономика и социално развитие от низините.

Джойнт венчърът ще стартира пилотната програма в Индия и Бангладеш през октомври. Целта е до 2018 г. услугите да достигнат до 1 милиард хора в света, като таксите ще се задържат максимално ниски – най-вероятно с помощта на благотворителни организации. Хората, които искат да изпратят пари, ще плащат по 10 цента за транзакция. С текстово съобщение ще могат също да прехвърлят пари между банкови сметки, кредитни карти и телефони.

Мобилното банкиране е популярна услуга във Филипините, Кения и Южна Африка. Идеята възникнала преди няколко години във Филипините, когато Globe Telecom позволила на клиентите си да трансферират минути за разговор помежду си. Най-бедните потребители започнали да обръщали минутите в пари.

Коментар