До 80% от SSD-тата дават дефект за 4 години работа

SSD устройствата в центровете за данни проявят дефекти в рамките на първите 4 години

SSD устройствата в центровете за данни проявят дефекти в рамките на първите 4 години

Скорошен доклад на Google показва, че при 30-80% от полупроводниковите дискове (SSD), използвани в центровете за данни, се проявяват дефекти през първите четири години експлоатация, съобщи CDRInfo.com.

Дефектните блокове възникват в резултат на механични или електрически повреди на клетки памет, които ги правят негодни за използване. Става въпрос за широко разпространените флаш памети от типа MLC NAND, способни да издържат само няколко хиляди цикъла на презапис.

Повредените клетки губят безвъзвратно записаните в тях данни. Докладът на Google отбелязва, че като цяло системите за съхранение на база SSD са по-малко податливи на грешки, в сравнение с HDD системите, но за сметка на това се характеризират с повече непоправими грешки. Проблемът е особено отчетлив при флаш паметите с плаващ гейт.

Samsung, най-големият доставчик на памети NAND, започна да предлага отскоро флаш памети с обемна структура. Вместо плаващ гейт, тези памети използват технология CTF (Charge Trap Flash), която се отличава с по-висока стабилност.

CTF е известна отдавна и се използва в обемните флаш памети на всички производители. Освен висока стабилност тази памет има още едно предимство – тя е по-евтина за производство, тъй като изисква по-малко технологични етапи, дава по-голям процент годна продукция и позволява изтъняване на технологичния процес.

Коментари по темата: „До 80% от SSD-тата дават дефект за 4 години работа”

добавете коментар...

  1. НИК ГЕО

    съгласен с всяко негативно мнение за ССД дисковете. доста проблеми създават с данните само след година дори работа.е има и случайно неповредени, но като цяло създават повече проблеми от обикновените дискове

  2. КотоОшу оооо

    Ползуването на SSD за Операционна система е лудост за 2 секунди по бърз буут
    През ОС в SSD милиони темпорал файлове се пишат и четат в секунда в системни директории и това означава много бързо скапване.Същото е и с игри музик.
    филми ,които ще изгледаш един път и изхвърлиш Същото
    Е ,каква е целта и ролята на SSD щом 4г не може да изкара технологично време .

    За каква бъурзина говорите реално .ами че 2400 Mhz 32 GB RAm (4×8) може да се ползуват като 100 пъти по високоскоростна алтернатива на SSD за всичко
    При скорости несъпоставими въобще с архаичните SSD
    Не следва ли според вас всяка технология, претендираща да надскача конвенционалният Hard Drive да предлага в пъти повече технологичен живот,
    носимост на айде да не е на всякакви влияния но поне на токов удар , изпускане =,безвъзвратна загуба на данни…
    Бързина уведомление поне преди хептен да ти скапе данните 🙁

  3. Станислав

    Бедняците не харесват SSD, разваляли им се, нищо че им дават 5-10г гаранция.

  4. Anonymous

    Скъпи или най-скъпи SSD ПРОСТО НЕ СТАВАТ нито за Операционна Система нито за хранилище на данни.

    А тези хора, които си въобразяват че всички свои данни могат напълно на 100% да изолират от Операционната Система са пълни неграмотници.

    Само агресивен Маркетинг и Реклама за SDD да вървят продажбите на новите електронни боклуци с кратък живот на употреба.

    РЕАЛНО SSD са едни от най-ненадеждните устройство много кратно доказано с факти.

  5. :)

    Риторичен въпрос:
    Само не разбрах защо на статия за SSD-та сте показали снимка на комуникационни шкафове с пач панели вместо някой сторидж с дискове ?

  6. :)

    Все си мисля, че статията е за Enterprise сектора където дисковете са натоварени 24х7. За 3 месеца натоварване, единият от сториджите ни със SSD дискове показва средна деградация от порядъка на 5% на повече от половината SSD дискове. Ще е интересно като решат да си заминат заедно каква забава ще настане като се потрошат райдове-те. 🙂

  7. Boris

    Хубавите ссд-та си вървят вече с по 4-5г. гаранция. С натоварването от нормален потребител за ОС спокойно и безпроблемно си изкарват годините.
    А който горе е писал,че “не стават” ссд дисковете явно просто не е ползвал или не върши тежка табота с машината си. Това е един от най-смислените ъпгрейди в последните години.

  8. Phono

    Така или иначе ги ползваме само за ОС , за хранилище си разчитаме на HDD

  9. tziko

    Не стават евтините ССДта, по скъпите модели си държат стабилно. И пак за домашни условия евтин ССД ще е по-добре от ХДД, особено за потребители които си си преинсталират ОС за добро утро.

  10. Anonymous

    С няколко думи НЕ СТАВАТ SSD дисковете, защото са ненадждни с кратък срок на годност и с непоправими грешки и загуби в данните.

    Голям и неоправдан риск, кратък живот и висока цена.

Коментар