Рекламен вирус заразил 10 млн. Android устройства

Вирусът HummingBad показва нежелана реклама на смартфона, от което печелят кибер мошениците

Вирусът HummingBad показва нежелана реклама на смартфона, от което печелят кибер мошениците

Злонамерен софтуер HummingBad поразява масово мобилните устройства под управление на Android. По данни на Check Point Software, вирусът вече е инсталиран на 10 милиона устройства по целия свят.

HummingBad е създаден от китайската хакерска група Yingmob и продължава да се разпространява с голяма интензивност. Вирусът се крие зад напълно легални рекламни кампании.

Когато попадне в смартфона, HummingBad започва да показва нежелани реклами на потребителя както в браузъра, така и в други приложения, дори на блокиращия екран. Твърди се, че организаторите на атаката печелят от рекламния спам по 300 хиляди долара месечно.

HummingBad влиза в Топ 10 на най-активно разпространяващия се малуер по света. Вирусът е най-популярен в Китай, където е заразил 1,6 млн. устройства. Следват Индия с около 1,4 млн. и Филипините с над половин милион инфектирани Android джаджи.

Очаква се кибер престъпниците скоро да започнат да използват вируса и за други цели освен нежеланата реклама. Така например, те биха могли да създадат ботнет, с помощта на който да атакуват различни мрежи, вкл. комерсиални и правителствени.

Нещо повече, с известни подобрения, HummingBad може да краде лични данни на потребителите, вкл. информация за кредитни карти и банкови сметки.

Коментари по темата: „Рекламен вирус заразил 10 млн. Android устройства”

добавете коментар...

  1. copy paste андроид потребител

    дотук статиите за сигурност при андроид са обезнадеждаващи

Коментар