Нови чипове изпълняват 8 нишки едновременно

Следващото поколение процесори на Intel са способни да изпълняват едновременно осем софтуерни „нишки” върху четири ядра, съобщиха от компанията.
Първите продукти, базирани на новата микроархитектура Nehalem ще влязат в производство през четвъртото тримесечие на 2008 година. Те ще използват фирмената технология Hyper-Threading, известна още като едновременно изпълнение на множество “нишкови” задачи (simultaneous multi-threading).
Първите продукти от това ново семейство процесори за настолни компютри, включително версията “Extreme”, ще бъдат маркирани с надпис Intel Core i7. Това е първият от няколко символа, които ще влязат в употреба с пускането на различни продукти от Intel през следващите 12 месеца.
Чиповете се отличават с висока производителност и енергийна ефективност. Очаква се този подход на “най-доброто от двата свята” да се разпростре върху произвежданите от Intel процесори във всички пазарни сегменти – лаптопи, настолни компютри и сървъри.
“Наименованието Core е и ще бъде нашата водеща марка в компютърните процесори в бъдеще,” каза Шон Малоуни, изпълнителен вицепрезидент на Intel и генерален директор на отдела по маркетинг и продажби. “Оттук нататък Intel ще съсредоточи още повече маркетингови ресурси за лансиране на това наименование и на продуктите от серията Core i7”, добави Малоуни.
Серията, носеща логото Intel Core i7, ще се предлага като решение за високопроизводителни настолни компютри, а отделно черно на цвят лого, с добавката “Extreme Edition”, ще бъде поставяно на най-високо ефективните процесори на Intel. За да улесни разграничаването на отделните продукти, Intel ще включи и номера на съответния модел процесор към името.

Коментар