Рио очаква олимпийците с несигурни Wi-Fi мрежи

През август в Рио де Жанейро ще се стекат туристи от цял свят за олимпийските игри, много от които ще рискуват с публичния Wi-Fi достъп

През август в Рио де Жанейро ще се стекат туристи от цял свят за олимпийските игри, много от които ще рискуват с публичния Wi-Fi достъп

Всяка четвърта Wi-Fi мрежа в олимпийската зона на Рио де Жанейро е несигурна, алармира Лаборатория Касперски в навечерието на летните игри, които ще се проведат в бразилския град от 5 до 21 август тази година.

Повечето посетители на подобни масови мероприятия се свързват към безплатни Wi-Fi точки за достъп до интернет. Киберпрестъпниците знаят това и всяка година инсталират мошенически „горещи точки” или хакват легитимните Wi-Fi мрежи, за да прихващат трафика на жертвите и манипулират съдържанието в браузъра.

Атакуващите се интересуват най-често от паролите на потребителите, данните на техните платежни карти и друга конфиденциална информация.

Лаборатория Касперски е изследвала сигурността на безжичните мрежи на ключови места за игрите, вкл. Олимпийския парк, стадиона Маракана и спортните комплекси. Установени са над 4500 уникални точки за Wi-Fi достъп, като основната част от тях използват стандарта 802.11n – това означава съвременно оборудване и пропускателна способност до 600 Mbps.

Около 18% от достъпните Wi-Fi мрежи в района на олимпийските игри са отворени и незащитени, става ясно от доклада. Изпращаните по тези мрежи данни не са криптирани и следователно могат лесно да бъдат прихванати от киберпрестъпниците.

Освен това още 7% от всички мрежи са защитени с шифриране WPA-personal – това е стар алгоритъм, който може да се пробие с минимални усилия. В крайна сметка, всяка четвърта точка за Wi-Fi достъп на олимпийските обекти в Рио де Жанейро се явява рискова за сигурността на потребителите.

Коментар