Купувачите на Opera удариха на камък

Сделката за пълното поглъщане на Opera Software се натъка на непреодолими пречки

Сделката за пълното поглъщане на Opera Software се натъка на непреодолими пречки

Опитът на китайски консорциум да погълне изцяло Opera Software за 1,2 млрд. долара приключи неуспешно, съобщиха от норвежкия разработчик на едноименния браузър.

Конкретната причина за провала на сделката не се съобщава, като от компанията уточняват единствено, че не са изпълнени някои условия. Известно е, че подобни сделки се нуждаят от одобрение на регулаторните органи, в случая – САЩ и Китай.

Три дни преди крайния срок за приключване на сделката Opera съобщи, че не е получила одобрение, без да уточнява от коя от двете страни или от двете заедно. Очевидно именно регулаторните изисквания са причина за провала на поглъщането.

Купувачите все пак запазват възможността да придобият част от Opera Software, свързана с разработката на браузъра и друг софтуер (с изключение на игрите), както и активи, свързани с лицензиране, и дела на компанията в nHorizon.

Доколкото сделката не включва рекламния и телевизионен бизнес, нито геймърския софтуер, сумата по нея може да намалее до 600 млн. долара. Очаква се сделката да приключи през втората половина на текущото тримесечие.

Коментар