Рейдиохед с прецедент – даде видеоправата на фенове

Бандата отдавна е запалена по всякакви неща, свързани с цифрови и електронни техники. Последното приключение в киберпространството е следващото доказателство за страстта й към игра с днешните технологии.
Вместо да направи обикновено видео, за да илюстрира новия си музикален сингъл House Of Cards, Рейдиохед взе решение да създаде изображения изцяло от данни, пише redorbit.com.
Никакви камери, студио или осветително оборудване не са използвани и никакви изображения не са анимирани с традиционни или компютърно-генерирани техники и технологии. Всичко, което може да се види във видеото, е създадено чрез лазери и компютърни програми. За хващане на триизмерните изображения са използвани Geometric Informatics и Velodyne LIDAR.
Рейдиохед не спират дотук.
Те обединяват всичко – видеото, правенето на филма и цялата информация, която са събрали, на началната страница на Google за софтуерни проекти – Google Code. Потребителите могат да изтеглят суровите данни, с инструкции за използването им, за да си направят собствено видео. След това всеки може да публикува творбата си в специално създадена YouTube група.
В момента на записването на данните, информацията е била изтеглена над 3000 пъти, въпреки че не са качвани интерпретирани видеофилмчета.
Ако сте фен на Рейдиохед, но не сте достатъчно изобретателен, за да използвате данните за създаването на свое видео, можете просто да добавите официалната тема “Рейдиохед” към заглавната си интернет страница iGoogle.
В края на 2007 г. емблематичната група Рейдиохед се прочу с пускането на новия си албум "In Rainbows" в сайта на бандата, без фиксирана цена. Всеки фен можеше да си изтегли парчетата в MP3 формат и сам да прецени каква сума да плати за музиката.

Коментар