Край на сагата: Verizon погълна Yahoo за $4,8 млрд.

Сагата около Yahoo – пионер в интернет индустрията – приключи. Американският телеком оператор Verizon Communications придобива активите на Yahoo за $4,83 млрд., съобщи Блумбърг, а по-късно и двете компании излязоха с официално изявление при отваряне на борсовата търговия в Ню Йорк.

Основният бизнес на Yahoo, който минава в ръцете на Verizon, включва услугата Yahoo Mail, Fantasy Sports, сайта за споделяне на снимки Flickr, търсенето и технологиите за реклама. Сделката включва и недвижима собственост на Yahoo, според неофициални източници.

Предмет на сделката са също около 600 патентни заявки. Останалата интелектуална собственост на Yahoo ще бъде разпродадена в отделни търгове.

Yahoo ще запази дела си в китайския интернет гигант Alibaba Group Holding, както и японското си подразделение Yahoo Japan – общата стойност на двата актива е от порядъка на $40 млрд.

Сделката с Verizon слага край на продължителните слухове и натиска от страна на инвеститорите върху ръководството на Yahoo, вкл. от най-големия акционер – Starboard Value LP. За телекома това придобиване означава възможност за доставка на допълнителни информационни и медийни услуги на милиони абонати, като например бизнес ориентираната услуга Yahoo Finance.

Verizon има амбиции извън основния си телекомуникационен бизнес. Компанията се цели в цифровия рекламен пазар, където доминират Google и Facebook, като за целта ще обедини Yahoo и с друга своя придобивка от сферата на медийния бизнес – AOL. Според предварителни оценки, с поглъщането на Yahoo, телекомът ще заеме трето място на пазара за цифрова реклама, оценяван на $187 млрд. годишно.

Патентното портфолио на Yahoo включва технологии за контекстна реклама, които позволяват показване на обяви в резултатите от търсене. През 2004 г. Yahoo и Google сключиха споразумение, което осигури на лидера в търсенето пожизнен лиценз за тази технология срещу сумата от 300 млн. долара.

По-рано тази година Yahoo прехвърли 2659 патента към дъщерната си компания Excalibur, подготвяйки се за продажба. Най-вероятни купувачи на портфолиото са Alphabet (холдинга, в състава на който е Google) и Microsoft. Приходите на Yahoo от продажба на патенти възлизат на $600 млн. за последните три месеца.

Засега не е известно каква ще бъде съдбата на Мариса Майер, CEO на Yahoo. Обединените активи на Yahoo и AOL минават под управление на Марни Уолдън, президент на Verizon по продуктови иновации и нови бизнеси.

Коментари по темата: „Край на сагата: Verizon погълна Yahoo за $4,8 млрд.”

добавете коментар...

  1. RAC

    “Засега не е известно каква ще бъде съдбата на Мариса Майер…”

    Предвиждам много тежка съдба – най-вероятно ще трябва да се пенсионира на 41 години и да си харчи милионите. Мъка …

Коментар