Полеви 5G експеримент постигна 20 Gbps

Една от целите на 5G е да обедини в умна мрежа превозните средства и пътната инфраструктура

Една от целите на 5G е да обедини в умна мрежа превозните средства и пътната инфраструктура

Предаване на данни със скорост 20 гигабита в секунда (Gbps) постигнаха Huawei и Vodafone в мрежа от пето поколение 5G, работеща в честотния диапазон Е – от 60 до 90 GHz.

Полевите изпитания са извършени в Нюбъри, Великобритания, съобщи ZDNet. Основен показател за 5G е безжичното предаване на данни със скорост не по-малка от 10 Gbps, така че настоящият експеримент превишава двойно това изискване.

Очаква се 5G мрежите да влязат в комерсиална употреба през 2020 г. Практиката досега показва, че поколенията в мрежите се сменят веднъж на 10 години – този график е одобрен и от Международния съюз по телекомуникации.

Една от главните задачи на новия 5G стандарт е да подсигури повсеместното разпространение на интернет на нещата (IoT) и навлизането на технологии като виртуална и допълнена реалност. Важен приоритет също така е намаляването на енергийната консумация на свързаните устройства.

Прогнозите сочат, че към 2021 г. броят на свързаните към 5G устройства ще достигне 150 милиона, т.е. новото поколение комуникации ще се развива по-динамично от предходните.

Освен това 5G трябва да реши някои наболели проблеми в съвременните комуникации. На първо място, да осигури непрекъснат достъп до интернет на места с масово струпване на хора, а също така да обедини в умна мрежа превозните средства и пътната инфраструктура.

На 5G се възлагат също надежди да подобри достъпа до медийни файлове и да позволи работа с нови формати за висока резолюция, както и да направи възможно дистанционното управление на всяка свързана техника.

Плановете на Huawei и Vodafone предвиждат следващи изпитания на широколентова мобилна връзка 5G в честотния диапазон над 6 GHz. Според Huawei, 5G ще обедини в обща комуникационна мрежа всички изобретени от човечеството умни устройства, та дори и тези, които още не са изобретени.

Двете компании имат десетгодишно партньорство в областта на мрежите. Наскоро те приключиха изпитания на IoT мрежа в австралийския град Мелбърн. През април тази година Huawei и Vodafone отвориха съвместна лаборатария в Нюбъри за изследвания в областта на IoT – това е една от седемте лаборатории, които китайската компания планира да открие в различни държави.

Коментари по темата: „Полеви 5G експеримент постигна 20 Gbps”

добавете коментар...

  1. VitaminX

    Не знам как смятат, че ще се изгради нормална радиомрежа на тези честоти. Ще имаме обхват само извън сгради, а щом застанем зад някой ъгъл, сигнала ще се губи. Не че съм много вещ по темата, но проникването на радиовълните намалява с увеличаване на честотата.
    Въпреки казаното дотук все си мисля, че ще намерят решение на проблема, да видим какво 🙂

Коментар