Panasonic на път да погълне Gorenje

В близко бъдеще Panasonic може да придобие 100% от словенската компания Gorenje

В близко бъдеще Panasonic може да придобие 100% от словенската компания Gorenje

Споразумение между Gorenje и Panasonic може в перспектива да доведе до поглъщане на словенския производител на битова техника от японския гигант, предаде Ройтерс.

В периода до 30 септември т.г. Panasonic ще извърши задълбочена проверка на дейността на Gorenje и ще прецени дали да увеличи дела си в словенската компания. В момента японците притежават 10,74% от акциите на Gorenje.

Публикуването на официално съобщение за споразумението предполага, че в бъдеще Panasonic може да придобие контролния пакет акции на Gorenje, което пък доведе моментално до поскъпване на словенския производител.

По данни на агенция SeeNews, акциите на Gorenje са се покачили с 9,4%. Ройтер, на свой ред, отбелязва, че пазарната капитализация на словенската компания е била 161 млн. евро преди обявяване на споразумението с Panasonic.

Слухове, че Panasonic ще увеличи дела си в Gorenje и след това ще погълне напълно компанията, се появиха още преди три години – веднага след като японският гигант купи част от акциите на Gorenje. Все още обаче е рано да се говори със 100-процентова увереност за подобна сделка.

Ръководството на Gorenje също се въздържа от преждевременни изявления. Засега няма конкретни договорености за сделка по изкупуване на цялата компания от Panasonic.

Коментари по темата: „Panasonic на път да погълне Gorenje”

добавете коментар...

  1. 12

    161 мил евро – смешна история

Коментар