Терабайтово Radeon Pro решение сваля бариери

„Radeon Pro SSG не само ще ускори работата на много приложения, обработващи големи обеми данни, но ще им даде и нова функционалност”, заяви Раджа Кодури, главен архитект на Radeon Technologies

„Radeon Pro SSG не само ще ускори работата на много приложения, обработващи големи обеми данни, но ще им даде и нова функционалност”, заяви Раджа Кодури, главен архитект на Radeon Technologies

AMD обяви ново Radeon Pro решение за приложения за големи обеми данни, което ще бъде достъпно първоначално като комплект за разработчици. Иновативната технология ще осигури с цял порядък по-висок капацитет на паметта в сравнение със съществуващите реализации на GPU памет, което ще даде възможност за много по-висока производителност.

Новото терабайтово решение Radeon Solid State Graphics (SSG) е насочено към следващата вълна сценарии на използване, вкл. пост-продукции на 8К видео в реално време, рендериране с висока резолюция, създаване на VR съдържание, проучвания за нефт и газ, инженерни дейности, приложения за медицината и др.

По време на първата в света демонстрация на Radeon Pro SSG – на Siggraph в Анахайм, Калифорния –  обработката на 8K „суров” видео материал бе ускорена от 17 кадъра в секунда на удивителните 90+ fps. С бързото възприемане на 8K резолюцията от създателите на съдържание, 5-кратното увеличение на производителността ще подобри значително ефективността на процеса на видео-редактиране.

Съвременното създаване на художествено съдържание,  приложенията за визуализация в инженерните и научните дейности изискват обработка на големи множества от данни, много по-големи от това, което може да побере съществуващата GPU памет. Ограниченията в момента налагат части от данните да се обработват поотделно и след това да се сливат с помощта на софтуер, като често се наблюдават значителни закъснения за извличането на допълнителни данни от системната памет.

Тези проблеми обезкуражават разработчиците да използват предимствата на графичния процесор. Radeon Pro SSG паметта адресира проблема с големите обеми данни за графичните процесори, като проправя пътя за подобрена производителност и голямо повишение на продуктивността на професионалистите.

Новото решение AMD Radeon Pro SSG обещава да трансформира архитектурата на РС работните станции и да премахне бариерите пред визуалните изчисления в реално време

Новото решение AMD Radeon Pro SSG обещава да трансформира архитектурата на РС работните станции и да премахне бариерите пред визуалните изчисления в реално време

„Едно от най-сериозните ограничения за изчислителните приложения за GPU е невъзможността за достъп до терабайти от данни”, каза Раджа Кодури, старши вицепрезидент и главен архитект на Radeon Technologies Group, AMD. По неговите думи, Radeon Pro SSG не само ще ускори работата на много приложения, обработващи големи обеми данни, но и ще даде нова функционалност на приложенията, които ще могат да използват наличието на данни в енергонезависима памет.

Когато нужната информация не е налична в GPU паметта, типичната архитектура изисква графичният процесор да изпрати заявка към централния процесор (CPU). След това CPU извлича нужното съдържание от CPU паметта, а ако данните не са там – от твърдия диск. Това означава загуба на време, която значително ограничава производителността на графичния процесор.

Новата GPU технология използва 1 терабайт специален разширен кадрови буфер, който поддържа графичния процесор. Това дава възможност много по-големи количества данни да се зареждат локално по отделна PCIe шина.

Когато GPU иска данни, той първо ги търси в локалния кадрови буфер и ангажира централния процесор само когато информацията не е в този разширен буфер.

В момента AMD приема заявки за комплекти за разработчици. Последните се предлагат за 9999 щатски долара. Достъпни наличности се планират за 2017 година.

Коментар