Истината за най-популярните програмни езици

Има различни класации за най-популярните езици за програмиране, които предизвикват оживени дискусии и спорове. Рейтингът на престижния институт IEEE обаче претендира за правото на последна инстанция по въпроса, предвид комплексната методология за оценка.

Обновената класация е публикувана в изданието на организацията IEEE Spectrum. Едва ли е изненада за специалистите, че начело в списъка на най-популярните езици е С, следван на къса дистанция от Java, Python и C++.

По-интересното е, че на 5-то и 6-то място са езиците R и C#, които изпреварват PHP, JavaScript и Ruby. В топ 10 намира място и езикът Go. Втората десетка пък започва с езика на платформата Arduino. Езици като Perl и Shell са класирани съответно на 17-то и 19- то място, а Lua и Rust – на 22-ро и 26-то.

Класацията на най-популярните езици за програмиране, изготвена от IEEE, се базира на 12 метрики

Класацията на най-популярните езици за програмиране, изготвена от IEEE, се базира на 12 метрики

Спрямо миналогодишния рейтинг на IEEE Spectrum, езикът R се придвижва от 6-то на 5-то място, Go се изкачва от 13-то на 10-то, Swift – от 16-то на 11-то, а езикът на Arduino – от 17-то на 12-то място. Спада интересът към Shell (от 11-то на 19-то място) и Perl (от 15-то на 17-то).

За сравнение, челната десетка на рейтинга TIOBE, която разчита на опростен метод за класиране на базата на популярността на езиците в резултатите от търсене, включва Java, C, C++, Python, C#, PHP, JavaScript, Visual Basic .NET, Perl и Assembly.

Рейтингът на IEEE Spectrum съчетава 12 метрики, получени от 10 различни източника. Методиката оценява резултатите от търсене по име на език за програмиране в различни сайтове. Отчитат се също броят на статиите в търсачката на Google (както при TIOBE), популярността в Google Trends (както при рейтинга PYPL), споменаванията в Twitter, броят на новите и активни репозитари в GitHub, обявите за специалисти в сайтове като CareerBuilder и Dice и други показатели.

Коментари по темата: „Истината за най-популярните програмни езици”

добавете коментар...

  1. Angel

    Тази класация въобще не отговоря на реалността.

  2. Anonymous

    КЕБАП-ът е досаден, защото е микс тип ТНТМ (дано помните това съкращение). Малко sql, малко процедурен език… Няма обща концепция. C# е нещо подобно…

  3. DaKid

    Доста от днешните “програмисти”, не ги бива за тая работа. Като им кажеш направи това, намират няква библиотека пишат 2 реда код и готово, но като им кажеш, ама искам това да е така, онова да е онака и блокират.
    Тук се иска много мислене. Буквално, всеки ден учиш по много нови неща. Не се сещам за друга такава професия.

  4. информатик

    Ползвам предимно C и Assembler, по принуда ++C, и от време на време PHP, SQL, HTML, JavaScript.

  5. ха

    Saevar на практика програмист показва популярността на езиците според самия него. Това, че липсва Python означава, че той рядко го е чувал този език. Не си противоречи по никакъв начин.

  6. ЗънЗън

    Аз навремето в университета бях минал през 10-тина различни езици, някои от които по-екзотични като Lisp, Prolog. Бях останал с убеждението, че мога да прихвана какъвто и да е език, докато не ми се наложи да програмирам на ABAP. И до ден днешен тоя език ми е толкова отвратителен и нелогичен, че колкото и да се напъвам, не мога да го преглътна.

  7. Saevar

    до Програмист:
    сам си противоречиш, Python не си го вкарал според теб а има огромно community, незнам някой уеб/емаил хостинг или какъвто и облак да е (Линукс базиран) да не се ползва Python, почти всички финансови институции ползват Python, както и във киберсигурността, също е един от предпочитаните езици на хакерите (отличен за брут форс флодинг и т.н.).

  8. Програмист

    В днешно време не са важни езиците, ами open-source библиотеките които има към тях и community-то което ги поддържа. Също така и платформата на която работят.
    Софтуерните инженери не се ограничават в определен език, ами избират подходящият за съответното задание. Знаеш ли 2-3 езика, можеш за една седмица да станеш специялист по който език ти се наложи (за платформите не е толкова лесно).

  9. Програмист

    Популярността на езиците според мен:
    1. Javascript
    2. Java
    3. C#
    4. C++
    5. PHP
    6. SQL
    7. C

Коментар