Само Apple със спад в Топ 5 при смартфоните

Apple запазва второ място на пазара за смартфони, но за разлика от своите конкуренти регистрира спад в продажбите

Apple запазва второ място на пазара за смартфони, но за разлика от своите конкуренти регистрира спад в продажбите

Единствено Apple от водещите производители на смартфони регистрира спад в продажбите през второто тримесечие на 2016 г., сочи анализ на IDC. Като цяло, пазарът остава без ръст на годишна база.

В периода април-юни Apple е продала 40,4 млн. устройства iPhone, което е с 15% по-малко спрямо второто тримесечие на миналата година. Заради появата на бюджетния модел iPhone SE пък средната продажна цена на айфоните е паднала с около 10% и възлиза на 595 долара.

Apple e на второ място по продажби след Samsung, който благодарение на флагманите Galaxy S7 и Galaxy S7 edge е увеличил доставките през тримесечието с 5,5%, а делът на корейския производител от целия пазар се покачва от 21,3% на 22,4%.

Силните продажби в Китай и Европа утвърждават Huawei на трето място. Компанията бележи ръст в доставките на смартфони с 8,4% до 32,1 млн. броя в световен мащаб. Една четвърт от тях се падат на премиум модели като P9 и Mate 8.

В топ 5 влизат още две китайски компании – Oppo и Vivo, които бележат ръстове съответно със 137% и 80%. Успехът на Oppo се обяснява в голяма степен с активния маркетинг, особено при налагане на флагмана R9.

Като цяло, обемът на световния пазар на смартфони остава без промяна през второто тримесечие, отбелязва IDC. Продадени са 343,3 млн. устройства, спрямо 342,4 млн. за същия период на предходната година.

Коментар