Мега ИТ компании се зараждат в Индия

Ново поколение от гигантски компании в ИТ индустрията се заражда в Индия, страната на аутсорсинга. Най-големите играчи там могат да се разраснат до мега формирования, прогнозира Gartner.

Триото Tata Consultancy Services, Infosys Technologies и Wipro има ресурс да конкурира играчи от ранга на IBM, Accenture и EDS в поръчки на стойност над 1 милиард долара. Известни като India-3, тези аутсорсинг компании вече участват в най-големите търгове.

Шансовете на индийците се увеличават, тъй като тенденцията е крупните поръчки да се разделят на няколко части и така гиганти като IBM няма да взимат целите проекти.

Индийските компании обаче трябва да променят някои аспекти на бизнеса си, посочват от Gartner. Много важно, например, е да открият филиали отвъд пределите на родината си. Трябва също така да актуализират кадровата си стратегия, като постепенно се откажат от практиката да наемат все повече и повече служители, забавяйки по този начин ръста на печалбата.

Индийските аутсорсинг играчи се нуждаят от подобрение на показателя “приходи на един служител”, по който отстъпват на най-големите в бизнеса. При Tata въпросният показател е 51 320 долара за миналата година, срещу 146 910 за IBM.

Коментар