Гмуркач прекара 18 часа под водата

Първата мисия на Сентри е успешна, съобщиха неговите създатели. Сентри е първият робот, предназначен да се гмурка на 5000 метра в океанските води. Негови родители са институтът Whods Hole Oceanographic и Университетът във Вашингтон.
Сентри е произведение на технологичното изкуство, което „плува” и работи под водата независимо, без въжета или други свързващи средства с плавателния съд на изследователите. Автономната подводна машина (АUV) е предварително програмирана да изследва океанските дълбини, но освен това може да взима собствени решения относно ориентирането в терена.
При първото си гмуркане този единствен по рода си подводен робот е разузнал над 53 квадратни километра от дълбочините на Тихия океан и е доставил данни за 60 уникални представители на океанската флора.
Над 1000 литиево-йонни батерии захранват с енергия Сентри. Те са подобни на използваните в лаптопа батерии, само че са приспособени да издържат в условията на екстремно налягане.
Техногмуркачът е прекарал под водата 18 часа. Учените са във възторг – в бъдеще времето му за автономна работа ще се удължи, а появата му изобщо открива нови перспективи пред развитието на подводната геология и биология.

Коментар