Виваком увеличи приходите си за полугодието

Приходите на Виваком за първото полугодие са нараснали с 6% и възлизат на 429,6 млн. лв.

Приходите на Виваком за първото полугодие са нараснали с 6% и възлизат на 429,6 млн. лв.

Виваком отчете близо 430 млн. лв. приходи за първото полугодие, което е ръст от 6,1% спрямо същия период на предходната година и най-голям резултат сред телеком операторите.

В същото време обаче печалбата на Виваком (коригирана EBITDA) е намаляла със 7% и възлиза на 157,2 млн. лв., спрямо 168,2 млн. лв. година по-рано, сочи финансовият отчет за периода януари-юни, публикуван днес.

Операторът отчита 7% ръст в приходите от мобилни услуги и висок процент на потребителите с месечен абонаментен план – 86% от общо 3 063 000 абонати на мобилни услуги. Запазва се и тенденцията за ръст на приходите от трафик на данни при формирането на ARPU (среден размер на приходите от един потребител).

За първото полугодие на 2016 г. Виваком увеличава абонатите си на фиксиран интернет – общо 411 000 към края на юни 2016 г., спрямо 370 000 за същия период на 2015 г., с което се нарежда на второ място сред доставчиците на тази услуга.

Близо половината от всички потребители използват оптичната мрежа на компанията, която осигурява високоскоростен интернет. Това представлява ръст от 8 процентни пункта спрямо същия период на 2015 г. Общо 40% от всички 390 000 ТВ абонати на телекома гледат IPTV, или с 5% повече спрямо първото полугодие на 2015 г..

През май т.г. Виваком стартира 4G услуги, като вложените средства в изграждане и обновяване на мрежата заемат сериозен дял от общите инвестиции на компанията. За първото полугодие направените инвестиции в мрежата възлизат на над 80 млн. лв. от общо 111 млн. лева капиталови разходи за периода.

4G мрежата на Виваком достига до 39,5% от населението към края на юни 2016 г. и се очаква да стане достъпна за 75% от населението през септември т.г., уточниха от телекома.

Коментари по темата: „Виваком увеличи приходите си за полугодието”

добавете коментар...

  1. Anonymous

    Хубаво! Някой да увиличи приходите си и да получи повече означава, че е за сметка на някой друг, който е вече ограбен тоест хората са станали по-бедни в полза на Виваком.

    За да има много богати индивиди и компании, трябва да има много бедни, нещастни и глупави хора. Природен и физичен закон. Доказан факт че хората държани за дълго време на нисък стандарт на живот, техните мозъци се изменят, умствените способности намалят, както и здравето и остават осакатени инвалиди за цял живот.

Коментар