Японци ще излъчват олимпиадата в 8К резолюция

Японците ще се наслаждават на картина с 8К резолюция от игрите в Рио на големи екрани

Японците ще се наслаждават на картина с 8К резолюция от игрите в Рио на големи екрани

Японската компания NHK ще излъчва с резолюция 8К, или 16 пъти по-висока от Full HD, състезанията от започващата тази седмица олимпиада в Рио де Жанейро, Бразилия.

Още през април 2014 г. NHK успешно предаде телевизионен сигнал Super Hi-Vision с резолюция 8K на разстояние 27 км. Вчера компанията започна тестово спътниково излъчване във формат 4К и 8К и звук 22.2.

Тъй като зрителите нямат в домовете си оборудване за сигнал с подобно качество, NHK инсталира огромни дисплеи и съответната техника в различни градове на страната. На тях ще се показват състезанията от олимпиадата в Рио де Жанейро.

През 80-те години на миналия век NHK първа в света започна да предава съдържание с висока резолюция (HD), много преди телевизорите с подобни възможности да се появят масово на пазара.

Сега NHK очевидно ще репетира за олимпиадата през 2020 г. в Япония, от която се очакват не само спортни, но и вълнуващи технологични постижения.

Коментари по темата: „Японци ще излъчват олимпиадата в 8К резолюция”

добавете коментар...

  1. :о)

    Ако ще и 18 000 пъти да е повече от FullHD това си остава съдържание без смисъл, защото нито една кабелна телевизия не излъчва даже във FullHD, а камо ли в 4К и 8К.
    Просто технологиите при дисплеите далеч изпреварват телевизиите и няма смисъл от тях в момента.

  2. :)

    Че те от къде да знаят 🙂 Щом 4к е 4х Full HD, значи 8к е 8х Full HD 🙂

    Извадка от уикипеидя:

    8К или 8K UHD резолюцията в момента е най-високата резолюция в дигиталната телевизия и кинематография. 8K има хоризонтална резолюция от порядъка на 8000 пиксела, формирайки изображение с размер от 7680×4320[1] пиксела. Това прави 16 пъти повече пиксели от Full HD резолюцията (1920×1080) и 4 пъти повече от 4К UHD резолюцията (3840×2160).

  3. Beyon

    “NHK ще излъчва с резолюция 8К (или 8 пъти по-висока от Full HD)”

    Не 8, а 16 пъти по-висока от Full HD.

Коментар