Понижиха прогнозите за пазара на 8K телевизори

Тази година се очаква да бъдат продадени около 215 хиляди 8К телевизора (снимка: Samsung)

Нарастващото търговско и политическо напрежение между Южна Корея и Япония може да повлияе неблагоприятно на пазара на телевизори с 8К резолюция, отбелязва Business Korea, позовавайки се на прогнози на анализатори.

Конфликтът между двете страни е свързан с принудителния труд на корейците в японските предприятия по време на Втората световна война. Корея изисква репарации за това, но Япония настоява, че проблемът е решен през 1965 г., когато двете азиатски държави възстановиха дипломатическите си отношения.

В началото на юли японското правителство одобри затягането на износа на три важни суровини за Южна Корея, необходими за производството на полупроводници и екрани за различни устройства. Сега доставчиците на такива материали се нуждаят от специално разрешение.

Анализаторите се опасяват, че това решение ще засегне южнокорейските технологични гиганти Samsung Electronics, SK Hynix и LG Electronics. Във връзка с ескалацията на конфликта изследователската компания IHS Markit понижи оценката за продажбите на 8K телевизори.

Очаква се тази година да бъдат продадени около 215 хиляди такива устройства, докато през април 2019 г. експертите говориха за обем от 309 хил. броя, а през октомври 2018 г. – за 430 хил. Новата прогнозата е понижена съответно с 30,4% и 72,4%

Дългосрочната оценка обаче остава доста оптимистична. Предполага се, че през 2023 г. продажбите на 8K телевизори ще достигнат 3,7 милиона броя, а пазарният им дял ще надхвърли 1,6%.

Коментар