Ядовете на Huawei може да приключат до две седмици

Съвсем скоро Huawei ще може отново да купува хардуер и софтуер от американски фирми (снимка: Huawei)

Китайският технически гигант Huawei е „черния списък” на САЩ от средата на май, като по същество бе блокиран да работи с американски фирми и да използва техните продукти, вкл. операционни системи като Android и Windows.

По-рано този месец обаче Министерството на търговията на САЩ разреши на местните компании да кандидатстват за лицензи, с които могат да продават продукти на Huawei. Очаква се правителството да одобри първата група от компании след около две седмици, според източници на Ройтерс.

Броят на лицензите ще расте, ако те не представляват заплаха за националната сигурност на САЩ. Министърът на търговията Уилбър Рос обяви, че ще разкрие имената на компаниите, които са поискали одобрение за работа с Huawei.

От друга страна, китайската компания е сигурна, че този подход не е справедлив, защото Huawei не е нарушила никакви закони и трябва да има право да прави бизнес с американските фирми, без да са необходими временни лицензи.

Списъкът с ограничения трябва да бъде премахнат напълно, вместо да се дават временни лицензи на американските компании. Huawei не представлява риск за киберсигурността за никоя държава, така че ограниченията са незаслужени, казва говорител на компанията.

Според изпълнителната заповед, подписана от президента Доналд Тръмп в средата на май, Huawei има право да използва продукти, разработени от американски компании, само за устройства, които вече са на пазара.

С други думи, съществуващите смартфони с Android могат да бъдат актуализирани без нужда от временен лиценз, докато пускането на нови модели ще изисква зелена светлина от правителството на САЩ.

Коментар