ЕС започва разследване на топ американска компания

Amazon е поредният голям технологичен играч, който попада в полезрението на европейските антимонополни органи (снимка: Amazon)

Антимонополният директор на Европейския съюз планира да започне официално разследване на най-големия онлайн търговец в света – американската Amazon – през следващите дни, съобщи Блумбърг, цитирайки информирани източници.

Самото разследване не е изненада, тъй като през септември м.г. еврокомисарят по конкуренцията Маргрете Вестагер започна предварителна проверка на Amazon и се очакваше да обяви дали ще се проведе пълна проверка.

Предварителното проучване се фокусира върху това как Amazon използва данни за търговците – т.нар. „трети страни”, които продават чрез онлайн платформата на Amazon.

В интервю за CNBC през септември Вестагер обясни основните въпроси, които има към бизнес модела на Amazon. Тя се интересува от това как Amazon, като домакин на много малки търговци и в същото време голям играч на пазара, се отнася към данните, които получава от „малките”, и дали това му дава предимство.

Разследването идва след репресии срещу големите технологични компании по времето на Вестагер като комисар по конкуренцията. Европейската комисия наложи на Google комбинирана глоба от 9,5 милиарда долара и предприе  разследване на практиките за данни на Apple и Facebook.

Освен това офисът на Вестагер планира да глоби Qualcomm с над един милиард долара за предполагаеми опити да попречи на други производители на чипове да правят бизнес с Apple, отбелязва Блубмърг.

Към момента няма официални коментари по случая от говорител на Европейската комисия и от Amazon.

Коментар