Графика, фото и видео през очите на Microsoft

Конференцията SIGGRAPH 2008, която се провежда в Лос Анджелис, Калифорния, е форумът, на който Microsoft разкри своите идеи и виждания за начините, по които ще се развиват в бъдеще средствата за редактиране на видео, графика и фотографии.

Специалисти от групата Interactive Visual Media на Microsoft Research представиха 3 проекта в областта на компютърната графика и визуалните ефекти. Единият от тях е насочен към изграждане на управляеми тримерни пространства от 2D. Този подход е подобен на вече предлаганото от PhotoSynth на Microsoft.

С помощта на тази технология се анализират големи колекции от фотографии и се идентифицират общи пътища, споделяни от изображенията. Това позволява от наличните фотографии да се създаде една тримерна среда, с чиято помощ потребителят да се движи в орбити, панорами, канонични изгледи и оптимални пътища между изгледи.

Другият проект на изследователите изучава потенциала за контролиране на визуални качества като тонален баланс и количество детайли.

Третият проект на Microsoft Research – “Unwrap Mosaics: Ново представяне на видео редактиране” – разработва новаторски техники за „разгъване” на едно 3D видео изображение в 2D пространство, наречено мозайка. На този етап проектът позволява само базово ниво на редактиране като добавяне на вежди и мустаци на лицето на актьор.

Коментар