Свръхпредлагане разболя пазара на флаш памети

Пазарът на флаш памети е в криза. От две години и половина цените падат, поради свръхпроизводството. Същевременно има нужда от нови гигантски заводи за NAND чипове, които да отговорят на очакваното голямо търсене на този тип продукти, алармираха от компанията SanDisk – един от основните играчи в сегмента, по време на форума Flash Memory Summit.
Обемът на производството в момента значително превишава търсенето. Според оценки на източници от индустрията, предлагането е по-високо с 10% от търсенето, което изпраща много от играчите в червената зона.
За сравнение, при DRAM паметите, където също има подобна нездравословност, предлагането е само с 1-2% по-голямо от търсенето.
Бизнесът с флаш памети се подготвя за приложенията, които ще увеличат търсенето и ще го извадят от патовата ситуация. Потенциал за това индустриалците виждат в разширителните карти, мобилните устройства и твърдотелните дискове (SSD). Очакваният преход към възходящата крива на търсене ще изисква още десет мегазавода за производство на NAND флаш памети, смятат от SanDisk.

Коментар