Honeywell дава $3 млрд. за задлъжнялата JDA Software

JDA Software е под силен натиск от SAP и Oracle, дължи над $2 млрд.

JDA Software е под силен натиск от SAP и Oracle, дължи над $2 млрд.

JDA Software, един от големите разработчици на системи за управление на веригите за доставки, може да стане собственост на американския производител на електронни системи за управление и автоматизация Honeywell International, съобщи Ройтерс, позовавайки се на информирани източници.

Преговорите между двете компании се водят на ниво 3 милиарда долара плюс дълговете на JDA Software. Все още обаче не е сигурно, че подобна сделка ще бъде сключена.

JDA Software е сред лидерите в системите за управление на веригите за доставки и бизнес прогнозирането. Над 4 хиляди корпоративни клиенти ползват нейния софтуер, вкл. големи ритейлъри, производители и дистрибутори.

Компанията беше придобита от частния инвестиционен фонд New Mountain Capital през 2012 г. за сумата от 1,9 млрд. долара. По-късно фондът я обедини с RedPrairie и започна да търси варианти за нейната продажба на частни инвеститори.

В момента JDA Software е потънала в дългове, като размерът им превишава 2 млрд. долара. По-рано тази година рейтинговата агенция Moody’s Investors Service  предупреди, че задлъжнялостта на JDA Software крие висок риск от влошаване на капиталовата структура на компанията.

Проблем за JDA Software е и силната конкуренция от страна на разработчиците на софтуер за планиране на логистичните вериги, управление на складовете и транспорта. Основни конкуренти на JDA Software са гигантите SAP и Oracle.

Интересът на Honeywell към JDA Software е провокиран от стремежа на компанията да разшири своя портфейл от продукти за автоматизация, събиране на данни и повишаване на производителността, на фона на растящото търсене от страна на интернет ритейлърите на решения за управление на складовете и логистиката.

Коментар