Продажбите на MacBook се сринаха с над 23%

Бизнесът с мобилни компютри на Apple намалява с тревожни за компанията темпове

Бизнесът с мобилни компютри на Apple намалява с тревожни за компанията темпове

Световният пазар на ноутбуци възлиза на 74,18 млн. броя през първото полугодие, като Apple бележи в пъти по-голям спад от средния за индустрията, сочи анализ на TrendForce.

Докато общите продажби са намалели с 4% в периода януари-юни 2016 г., спрямо първото полугодие на миналата година, Apple регистрира спад от 23,4% в бизнеса с MacBook. През второто тримесечие обаче Apple е увеличила продажбите с 30,3% спрямо първото, което й осигурява място в Топ 5, подчертава TrendForce.

Анализаторите не очакват ситуацията на световния пазар да се промени съществено през втората половина на годината. Лидер при мобилните компютри е Lenovo, която е увеличила продажбите с 4,1% на годишна база и контролира 21,8% от целия пазар. Плътно до китайския производител е HP с 1,6% ръст и дял от 21,3%, следвана от Dell с ръст от 11,1%, който й отрежда 15,3% пазарен дял.

Четверто място заема Asus с 1,5% ръст и дял от 10,9%, следвана от Apple със 7,9% дял. Компанията от Купертино единствена в Топ 5 бележи спад през полугодието. Следващите три места заемат Acer, Samsung и Toshiba.

Коментари по темата: „Продажбите на MacBook се сринаха с над 23%”

добавете коментар...

  1. Станислав

    Ми не (с:, не са, 15″ Мacbook pro e с 22нм haswell процесор, което е доста зле за лаптоп особено такъв за 2000$+

  2. (c:

    Всъщност, “сриват” се, защото всички чакат обновление.

    А, лаптопите им, Станиславе, са с миналогодишните процесори.

  3. Станислав

    Нормално, не може да пробутваш лаптопи за 2500$ с три годишни процесори.

Коментар